Itsevaltias ihmemies : Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien rakentama kuva presidentti Vladimir Putinista vuosina 2000 – 2019 - Miettinen, Emmi (My University, 2021)
Tutkielman aiheena on suomalaisen median rakentama kuva Venäjän presidentti Vladimir Putinista vuosien 2000 – 2019 aikana. Tutkielmassa on tutkittu Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien kirjoituksista sitä, miten ne rakentavat Putinista henkilökuvaa. Tutkielman pääkysymys on, minkälaista kuvaa aineistona toimivat lehdet rakentavat ja välittävät lukijoille Putinista sekä se, muuttuuko kuva vuosien varrella ja jos, niin miten. Tutkielmassa on käytetty metodina aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Kirjoituksista nousee esille kolme teemaa, joiden kautta henkilökuvaa tutkitaan ja joiden mukaan tutkimus etenee. Nämä teemat ovat poliitikkokuva, viihteellinen imago sekä Putinin menneisyys ja suhde historiaan. Teemat sivuavat osittain toisiaan, mutta tuovat selkeästi erilaisia lähestymistapoja Putinin henkilökuvaan. Teemojen pohjalta Putinista muodostuu kaksi erilaista henkilökuvaa: kritisoidumpi poliitikkokuva sekä viihteellisempään sisältöön perustuva henkilökuva. Vuosien saatossa lehtien rakentamassa henkilökuvassa on nähtävillä selkeä muutos. Alkuvuosien tuntemattomasta, tervehenkisestä ja poliittisesti kysymysmerkkinä näyttäytyvästä presidentistä kehittyy ihmetekoja tekevä, machomainen voimapoliitikko, jonka itsevaltias olemus vankistuu vuosi vuodelta. Aineistosta nousee esille huoli Venäjän demokratian ja yhteiskunnan kehittymisestä mutta samalla myös viihteellisempi puoli Venäjän hallitsijasta. Lehtien kirjoitusten aihepiirit ja sisällöt ovat varsin samankaltaisia, mutta lehtien välillä on havaittavissa myös eroavaisuuksia. Ilta-Sanomien välittämä Putin-kuva on alusta asti kriittisempää, mutta samalla viihteellisempää kuin Helsingin Sanomien välittämä kuva.
Keywords: Putin, Venäjä, imago, poliitikko, media