Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sosiaaliset riskit ja sosiaalipoliittiset keinot niihin vastaamiseksi - Kulojärvi, Kati (My University, 2025)
Tämän kandidaatin tutkielman tavoitteena on tutkia ilmastonmuutoksen aiheuttamia sosiaalisia riskejä sekä niihin vastaavia sosiaalipoliittisia keinoja. Tutkimuskysymykseni ovat: 1) Millaisia ilmastonmuutoksen aiheuttamia sosiaalisia riskejä tutkimuskirjallisuus esittää? ja 2) Mitä sosiaalipoliittisia keinoja tutkimuskirjallisuus esittää ilmastonmuutokseen liittyviin uusiin riskeihin vastaamiseksi? Aineistoni koostuu kahdeksasta vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista, jotka valittiin niiden ajankohtaisuuden, laadun ja relevanssin perusteella. Toteutin tutkimuksen narratiivisena kirjallisuuskatsauksena, joka mahdollistaa aihealueen laaja-alaisen tarkastelun ja aiemman tutkimustiedon systemaattisen kokoamisen. Tutkielman teoreettisena taustana toimii sosiaalisten riskien käsite, jota tarkastelen erityisesti vanhojen ja uusien riskien näkökulmasta. Analyysin perusteella ilmastonmuutoksen aiheuttamat sosiaaliset riskit voidaan jakaa suoriin ja epäsuoriin riskeihin. Suoria riskejä ovat esimerkiksi vesiköyhyys, ruokaturvan heikentyminen, omaisuuden menetykset sekä ilmastopakolaisuus. Epäsuorat riskit, kuten energiaköyhyys ja työttömyys, johtuvat ilmastopolitiikan seurauksista, kuten hiilestä irtautumisen aiheuttamista taloudellisista muutoksista. Tutkielma osoittaa, että ilmastonmuutos ei ainoastaan lisää jo olemassa olevia sosiaalisia riskejä, vaan luo myös uusia, erityisesti haavoittuville ryhmille, kuten pienituloisille, maahanmuuttajille ja alueille, jotka ovat riippuvaisia fossiilisten polttoaineiden tuotannosta. Sosiaalipoliittisina vastauksina korostuvat erityisesti ekososiaalipolitiikan toimet, kuten oikeudenmukainen siirtymäpolitiikka, aktiivinen työvoimapolitiikka ja kohdennetut tulonsiirrot. Johtopäätöksenä esitetään, että ilmastonmuutoksen ja sen hallinnan synnyttämät sosiaaliset riskit edellyttävät sosiaali- ja ympäristöpolitiikan tiivistä yhteistyötä. Perinteiset sosiaalipoliittiset järjestelmät eivät yksinään riitä vastaamaan näihin haasteisiin, vaan tarvitaan uusia lähestymistapoja, jotka huomioivat sekä ekologiset että sosiaaliset tavoitteet. Tutkimus tarjoaa kattavan pohjan jatkotutkimukselle ja käytännön toimenpiteiden kehittämiselle ilmastonmuutoksen aiheuttamien sosiaalisten riskien hallitsemiseksi.
Keywords: ekososiaalipolitiikka, ekososiaaliset riskit, ilmastopolitiikka, ilmastonmuutos, riskit, sosiaalipolitiikka, sosiaaliset riskit