Laajat synnynnäiset hammaspuutokset ja niiden hoitomahdollisuudet - Liukkonen, Annika (My University, 2024)
Tämän julkaisun tarkoituksena on selvittää laajojen, muihin oireyhtymiin liittymättömien synnynnäisten hammaspuutosten geneettistä taustaa, hammaspuutosten vaikutuksia ja hoitomahdollisuuksia. Julkaisussa käytetty aineisto on haettu Pubmed- ja Scopus-tietokannoista toukokuussa 2022. Hauista on rajattu pois ennen vuotta 2000 julkaistut ja muita kuin synnynnäisiä hammaspuutoksia käsittelevät julkaisut, sekä muihin sairauksiin tai kehityshäiriöihin, kuten Downin oireyhtymään tai huuli- ja suulakihalkioihin, liittyvät hammaspuutokset. Kaksoiskappaleiden karsimisen jälkeen jäljelle jääneiden julkaisujen (n=47) sopivuus on arvioitu tiivistelmien perusteella. Hoitamattomana oligodontia voi vaikuttaa potilaan kasvojen luuston kehitykseen, mistä voi aiheutua potilaalle esteettistä ja toiminnallista haittaa. Laajat hammaspuutokset voivat vaikuttaa negatiivisesti myös potilaan kokemaan elämänlaatuun, erityisesti siinä vaiheessa, kun maitohampaita menetetään ja hammaspuutokset tulevat selvemmin näkyville. Synnynnäisen oligodontian hoito vaatii huolellista suunnittelua ja moniammatillista yhteistyötä. Laajat hammaspuutokset vaikuttavat kasvojen anatomisiin rakenteisiin, mikä pitää ottaa huomioon esimerkiksi implanttiprotetiikan suunnittelussa.
Keywords: hampaiston kehitys, laajat synnynnäiset hammaspuutokset, oligodontia