Tapaustutkimus villan toimitusketjusta ja sen vastuullisuusriskeistä tuotteita valmistavan yrityksen näkökulmasta - Pauna, Kaisa (My University, 2023)
Tutkielmassa tarkastellaan suomalaisesta villasta tuotteita valmistavan Myssyfarmin toimitusketjua, sen vastuullisuusriskejä sekä näiden hallintakeinoja. Tutkielman tavoitteena on avata tarkemmin, miten yrityksen toimitusketju muodostuu ja millaisia vastuullisuusriskejä siihen liittyy ja kuinka yritys voi hallita näitä riskejä. Tutkielman teoriaosuudessa käsitellään tekstiiliteollisuuden toimitusketjujen piirteitä erityisesti vastuullisuuden näkökulmasta ottaen huomioon vastuullisuuden ajurit, yrityksen käyttämän raaka-aine villan ominaispiirteet sekä toimittajien valinnan vaikutus toimitusketjussa. Tämän jälkeen perehdytään vastuullisuusriskin käsitteeseen erityisesti ympäristöllisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta ja yhdistetään näihin erilaisia hallintakeinoja. Teorialukujen perusteella on koottu tekstiiliteollisuuden toimitusketju ja vastuullisuusriskit yhdistävä teoreettinen viitekehys, jossa huomioidaan vastuullinen toimitusketju, sosiaaliset ja ympäristölliset vastuullisuusriskit, vastuullisuuden ajurit sekä vastuullisuusriskien hallintakeinot. Tutkielma on laadullinen tutkimus, jossa aineisto koostuu yritykseltä saadusta aineistosta, tutkijan havainnoinnista sekä yrityksen kahden toimittajan haastatteluista. Aineistoa analysoidaan teoriaohjaavan analyysin keinoin. Toimitusketjun kuvailu on toteutettu enemmän aineistolähtöisesti, kun taas vastuullisuusriskien ja niiden hallinnan tunnistaminen on toteutettu teoreettista viitekehystä hyödyntäen. Tutkielman tulokset kertovat, että Myssyfarmin toimitusketju poikkeaa tekstiiliteollisuudelle yleisistä toimitusketjuista, sillä se sisältää vain vähän toimijoita ja on lähellä yritystä. Yrityksen raaka-aineen, suomenlampaan villan, hankinta tapahtuu suoraan sopimustuottajilta, pesu ja kehruu suoritetaan kahdessa suomalaisessa kehräämössä ja tuotteiden valmistus toteutetaan kotiteollisuutena. Tuotteet neulotaan tai virkataan käsin toimeksiantosopimuksien alaisesti neulojien valitsemassa paikassa, yleensä kotona. Tutkielman tulokset kertovat, että villan hankintaan liittyy vastuullisuusriskejä ympäristöllisestä näkökulmasta. Näitä ovat mahdolliset eläinsuojelurikkomukset, saasteet ja päästöt, veden käyttö sekä maan käyttö. Villan jatkojalostukseen, eli pesuun, kehruuseen ja värjäykseen liittyvät mahdollisesti energia-, veden- ja kemikaalien käytön sekä jätevesien käsittelyn vastuullisuusriskit. Hallintakeinoina tunnistettiin molempiin yhteistyö toimittajien kanssa, toimittajasuhteiden hallinta, läpinäkyvyyden varmistaminen sekä vastuullisuussertifikaatin kriteereiden hyödyntäminen. Tutkielman tulokset kertovat, että tuotteiden valmistukseen liittyy sosiaalisia vastuullisuusriskejä työolosuhteisiin, työn kuormittavuuteen sekä palkkatasoon. Näiden hallintakeinoiksi tunnistettiin työlainsäädännön ja oikeudenmukaisten työkäytäntöjen soveltaminen sekä palkka-avoimuus.
Keywords: vastuullinen toimitusketju, tekstiiliteollisuus, vastuullisuusriskit