Dynaamisen testamentin edellytyksistä, mahdollisuuksista ja tulkinnasta - Mäkelä, Elina (My University, 2019)
Tutkielman tavoitteena on tutkia dynaamisen testamentin edellytyksiä, mahdollisuuksia sekä tulkintaa. Ensinnäkin pyritään selvittämään, mikä tekee testamentista dynaamisen ja miten eri oikeuslähteet toisaalta rajoittavat ja toisaalta mahdollistavat dynaamisten testamenttien laatimisen. Toiseksi tutkitaan dynaamisten testamenttimääräysten sisältöä ja dynaamisen testamentin tarjoamia mahdollisuuksia niin toimeenpanijan, saajien kuin perintöverotuksenkin kannalta. Kolmanneksi selvitetään testamentin tulkintaa ohjaavia säännöksiä ja periaatteita. Tutkimuksen metodi on oikeusdogmaattinen, mutta sisältää liittymäkohtia myös vaihtoehtoiseen lainoppiin. Testamentin määrämuotoisuuden yhtenä olennaisena edellytyksenä on henkilökohtaisuus. Tästä henkilökohtaisuuden vaatimuksesta on seurausta myös testamenttioikeudessa keskeinen delegointikiellon periaate, jonka mukaan perittävä ei voi antaa testamentillaan muille henkilöille kelpoisuutta antaa jäämistöään sitovia määräyksiä. Delegointikiellon tarkoitus on varmistaa, että testamentti vastaa testaattorin tarkoitusta, jonka tavoittaminen on testamenttioikeuden subjektiivisen tulkinnan pyrkimyksenä. Koska delegointikielto ei ole ehdoton, voi testaattori kuitenkin tietyin edellytyksin delegoida päätäntävaltaa testamentin toimeenpanijalle tai saajille. Tämä on hyödyllistä, sillä päätäntävaltaa siirtämällä voidaan varautua paremmin mahdollisiin olosuhteiden muutoksiin tulevaisuudessa. Tällaista ajallisesti ja oikeudellisesti muuttuvia elementtejä sisältävää testamenttia kutsutaan dynaamiseksi testamentiksi. Toimeenpanijalle ja saajalle voidaan dynaamisella testamentilla siirtää päätäntävaltaa useista eri seikoista, mutta päätäntävallalle on asetettava rajat, joiden sisällä päätöksen on tapahduttava. Tutkielmassa käsitellään erilaisia delegoinnin mahdollisuuksia oikeuskäytännön ja oikeuskirjallisuuden valossa sekä pyritään myös hahmottelemaan dynaamisen testamenttisuunnittelun vaiheita. Dynaamisella testamentilla on myös tiettyjä perintöverotuksen kannalta huomionarvoisia etuja. Dynaamisiin testamentteihin liittyy mahdollisuuksien lisäksi myös ongelmia, joista suurin on rajanveto kielletyn ja sallitun delegoinnin välillä. Testamentin tulkinnassa, jolloin myös ongelmat ilmenevät, merkitystä on testamentin sanamuodon lisäksi testaattorin tarkoituksella. Vaikeimmat tulkintatilanteet ratkeavat tulkintakanteella tuomioistuimessa. Jotta testaattorin tarkoitus on nähtävissä myös dynaamisessa testamentissa, tulee testamenttimuotoilun pyrkiä ilmaisemaan myös perustelut delegoinnin käytölle sekä ilmaista delegoitavalle päätäntävallalle päätöksenteossa käytettävät rajat.
Keywords: dynaaminen testamentti, testamenttioikeus, jäämistöoikeus, testamentti, dynaamisuus, perintöverotus, testamentin tulkinta, jäämistösuunnittelu