Metallokeraamiset sillat hammaspuutosten hoidossa - Virtanen, Klaus (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Metallokeraamisia siltoja pidetään kiinteän protetiikan kultaisena standardina, ja ne ovat olleet pitkään käytössä purennan kuntoutuksessa. Hoitoratkaisuna niillä on erinomainen ennuste. Kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli koota tietoja metallokeraamisista silloista, niiden materiaaleista ja valmistusmenetelmistä sekä käytöstä purennan kuntoutuksessa. Aineisto on löydetty pubmed:n avulla ja apuna on käytetty kiinteän protetiikan oppikirjoja. Hampaisto ja purenta ovat jatkuvassa muutoksessa ihmisen elinkaaren ajan. Toiminnan myötä hampaistoon kohdistuu mekaanista ja kemiallista vaikutusta, jonka seurauksena esiintyy attritiota, abraasiota, eroosiota ja afraktioita. Lisäksi hampaat siirtyvät ja tukikudoksissa tapahtuu muutoksia. Menetettyjen hampaiden korvaukseen, purentafunktion ja potilaan hampaiston ulkonäön palauttamiseen käytetään hammasproteettisia siltarakenteita. Siltarakenteet ovat pääsääntöisesti vaippakruunukiinnitteisiä, mutta joissakin tapauksissa voidaan käyttää myös kaviteettikiinnitteisiä siltaproteeseja. Paikalliset tekijät, kuten menetettyjen hampaiden sijainti, lukumäärä ja parodontiumin tila vaikuttavat hoitopäätökseen ja siltarakenteen valintaan. Hoitopäätöksestä riippuen puutosaukon naapurihampaisiin preparoidaan kaviteettikiinnitteisen sillan retentioksi kaviteetit tai vaippakruunukiinnitteisen sillan retentoimiseksi pilarihionnat. Vaippakruunukiinnitteisen metallokeraamisen sillan runko valmistettiin aikaisemmin kultaseoksesta, mutta nykyään on käytössä mm. nikkelin ja kromin seoksia. Sillan runko valmistetaan valamalla, jyrsimällä tai sintraamalla. Rungon päälle poltetaan tai prässätään keraamia, joka mahdollistaa rakenteelle luonnollisen ulkonäön. Metallokeraamiset siltarakenteet ovat edelleen erinomainen hoitoratkaisu hammaspuutokseen ja purennan kuntoutukseen. 10 vuoden ennuste on noin 80%, joka on parempi kuin tällä hetkellä käytetyissä keraamisissa silloissa. Ulkonäöllisesti metallokeraamiset sillat ovat etenkin marginaalisen ikenen alueella huonompia kuin keraamiset sillat.