Immuunijärjestelmän ja tulehduksen yhteys syövän syntyyn ja kehitykseen - Aho, Sanni (My University, 2025)
Monien syöpien tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu se, että syöpäsolut ovat karanneet immuunijärjestelmän kontrollista. Immuunijärjestelmän solut, etenkin sytotoksiset CD8+-T-solut, auttaja-CD4+-T-solut ja antigeeneja esittelevät solut, eliminoivat syöpäsoluja ja estävät syöpäkasvaimen syntyä. Niiden toimintaa voidaan kuvata syöpäimmuniteettisyklillä. Syöpäimmuniteettisyklissä T-solut aktivoituvat sellaisiksi, että ne voivat tunnistaa ja tuhota syöpäsoluja. Aktivoituneet sytotoksiset CD8+-T-solut kulkeutuvat kasvaimen läheisyyteen ja tuhoavat syöpäsoluja reseptori- tai efektorimolekyylivälitteisellä apoptoosilla. Syövän mikroympäristö vaikuttaa siihen, miten hyvin immuunijärjestelmä pystyy tuhoamaan syöpäsoluja. Mikroympäristössä on sekä soluja, jotka estävät syöpäkasvaimen syntyä, kuten efektori-T-soluja, että soluja, jotka edistävät syövän muodostumista, kuten säätely-T-soluja. Syöpäimmuniteettisyklissä voi tapahtua virheitä, jotka johtavat syöpäsolun karkaamiseen immuunijärjestelmän kontrollista. Syöpää vastaan on kehitetty immunoterapiahoitoja, joista osa estää immuunijärjestelmän soluja inhiboivien tekijöiden toimintaa. Tulehdus voi sekä estää että edistää syöpäkasvaimen muodostumista. Tulehdusvaste poistaa patogeenin elimistöstä sekä parantaa kudosvaurioita, mutta se voi myös lisätä pahanlaatuisten solujen tai niiden esiasteiden jakaantumista ja lisäksi edistää syövän kehityksen myöhempiä vaiheita. Syöpä on yleisempää ikääntyneillä kuin nuoremmilla, ja myös krooninen ja matala-asteinen tulehdus yleensä lisääntyy iän myötä. Ikääntymiselle on määritetty sille tyypilliset piirteet, joista osa on samoja kuin syövän piirteet. Syövälle ja ikääntymiselle kummallekin on tunnusomaista tulehdus. Iän mukana kehittyvä tulehdus voi muun muassa heikentää immuunijärjestelmän solujen toimintaa, mikä saattaa johtaa syöpäsolujen selviämiseen. Yksi ikääntymiselle tyypillinen piirre on solujen senesenssi eli vanheneminen. Senesenssi saattaa suojata elimistöä syövältä, jos immuunijärjestelmä onnistuu poistamaan vanhenevat solut. Jos senesentit solut ja niiden tuottamat tekijät kertyvät elimistöön, ne saattavat aiheuttaa vaurioita ympäröiviin kudoksiin ja siten edistää tulehdusvastetta sekä syöpäsolujen selviämistä ja jakaantumista.
Keywords: auttaja-CD4+-T-solut, sytotoksiset CD8+-T-solut, NK-solut, syöpäimmuniteettisykli, syöpäsolut, syövän mikroympäristö, tulehdus, ikääntyminen, senesenssi