ADHD-LÄÄKITYKSEN VAIKUTUKSET OPPILAAN KOULUNKÄYNTIIN : Luokanopettajien näkemyksiä ja kokemuksia - Lindström, Kristiina (My University, 2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassani olen tutkinut ADHD-lääkityksen vaikutuksia oppilaiden koulunkäyntiin. Tarkoituksenani oli selvittää, miten luokanopettajat olivat kokeneet ADHD-lääkityksen vaikutukset ADHD-oppilaiden käyttäytymiseen koulussa ja oliko lääkityksellä ollut positiivisia vaikutuksia ADHD-oppilaiden arvosanoihin. Toisin sanoen tavoitteenani on kuvata ADHD-oppilaita opettavien luokanopettajien näkemyksiä ja kokemuksia ADHD-lääkehoidosta ja sen tuomista hyöty- ja haittavaikutuksista koulunkäyntiin. Tässä työssäni olen selvittänyt ADHD:n taustaa perehtymällä sen diagnosointiin, oireisiin ja esiintyvyyteen. Pro graduni on laadullinen tutkimus. Aineistoni keräämiseen käytin teemahaastattelua. Valitsin haastateltaviksi sellaisia luokanopettajia, jotka olivat opettaneet ADHD-oppilaita ennen ADHD-lääkitystä sekä lääkityksen aikana. Tutkimukseni aineiston keräsin huhti- ja toukokuun 2019 aikana. Haastattelin kahdeksaa (8) luokanopettajaa, jotka työskentelivät Uudellamaalla ja joilla oli pitkä kokemus työskentelystä ADHD-lääkitystä käyttävien lasten parissa. Tutkimusaineistoni analysoin sisällönanalyysiä käyttäen. Tutkimuksessani ADHD-lääkitys nähtiin positiivisessa valossa. ADHD-lääkitys auttoi useita oppilaita keskittymään tehtävien tekemiseen, suuntaamaan huomiota opetettavaan asiaan ja näin ollen myös lääkitys vaikutti positiivisesti usean oppilaan arvosanoihin. ADHD-lääkityksen haittavaikutuksia, kuten vireystilan laskua, ruokahaluttomuutta ja omiin ajatuksiin uppoamista tuotiin myös haastatteluissa esille, mutta niiden koettiin olevan hyvin vähäisiä ADHD-lääkityksen tuomiin hyötyvaikutksiin verrattuna.
Keywords: ADHD, lääkitys, hyötyvaikutukset, haittavaikutukset, opettaja, oppilas