Komedian vastalause tehokkuusajattelulle : Temaattinen analyysi uusliberalistisen yhteiskunnan kuvailun ja haastamisen keinoista Aikuiset-televisiosarjassa - Packalén, Satu (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastelen uusliberalismin ja uusliberalistisen feminismin ilmentymiä ja haastamisen keinoja Aikuiset-televisiosarjan kolmannella tuotantokaudella. Aikuiset on komediasarja, joka kertoo nuorten aikuisten elämästä ja siihen liittyvistä teemoista kuten ystävyydestä, ihastumisesta, ihmissuhteista, juhlimisesta, suorituspaineista ja oman tien etsimisestä, mutta käsittelee myös globaaleja ilmiöitä ja kriisejä kuten ilmastonmuutosta, sukupuolten eriarvoisuutta, sekä kapitalismin ja patriarkaatin kaltaisia valtarakenteita. Kolmas tuotantokausi ilmestyi vuonna 2022, ja sarjan on käsikirjoittanut Anna Brotkin. Tutkimusmenetelmä on temaattinen analyysi, joka on yksi laadullisen sisällönanalyysin muodoista. Olen poiminut menetelmän avulla aineistosta teemoja, jotka istuvat uusliberalismin ja postfeminismin teoreettiseen viitekehykseen. Tutkin, miten uusliberalismin ideologia ilmenee ja käsitteellistyy Aikuiset-sarjassa, sekä miten sarja lähestyy uusliberalistisen feminismin kysymyksiä postfeministisen teorian kautta. Tutkimus on laadullinen, vahvasti teoriavetoinen analyysi, jossa teoria ja aineisto kulkevat kahdessa käsittelyluvussa rinnakkain. Tutkimuksen uusliberalismiin nojaava teoreettinen viitekehys rakentuu pääosin mediatutkija Julie Wilsonin havaintoihin uusliberalistisesta yhteiskunnasta teoksessa Neoliberalism. Tutkimuksen postfeminismiin pohjaava teoreettinen viitekehys puolestaan rakentuu pitkälti feministiteoreetikko Angela McRobbien tutkimuksen ympärille. Analyysin taustalla kuljetan mediatutkija Douglas Kellnerin ajatuksia teoksessa Mediakulttuuri. Aikuisissa uusliberalistiset ja postfeministiset teemat nousevat esiin pääosin sarjan päähenkilö Oonan reaktioiden ja ajatusmallien kautta, sekä hahmojen välisessä dialogissa, yksittäisissä repliikeissä ja representaation kautta. Sarja ilmentää elämän usealla osa-alueella vaikuttavaa uusliberalismia, mutta myös kritisoi ja tarjoaa keinoja haastaa ja kumota sitä. Haastamisen keinoja ovat dialogissa esiintyvä sanallinen kritiikki, Oonan ilmentämä epätäydellinen naiseus, sarjan ilmentämät syvät ystävyyssuhteet ja stereotypioita rikkovat representaatiot.
Keywords: uusliberalismi, postfeminismi, uusliberalistinen feminismi, komedia, televisiotutkimus, mediakulttuuri, milleniaalit, individualismi, kilpailu