Konetyöskentelyssä tapahtuvat tapaturmat ja taustalla vaikuttavat tekijät - Koli, Kaarina; Linna, Josefiina (My University, 2024)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia tapaturmia konetyöskentelyssä tapahtuu ja mitä mahdollisia tekijöitä tapaturmien taustalla on. Lisäksi tarkoituksena oli selvittää, kuinka vakavia vammoja on syntynyt, minkälaisilla koneilla tapahtuu eniten työtapaturmia sekä millä tavalla koneen suojalaitteet ja henkilösuojaimet vaikuttavat tapaturman syntyyn, vai vaikuttavatko ne. Näiden kysymysten pohjalta tavoitteenamme oli saada selville, millaisilla toimilla koneen käyttäjän turvallinen työskentely mahdollistetaan sekä pohtia saatujen tulosten valossa perehdyttämisen roolia turvallisessa työskentelyssä erityisesti koulukontekstissa. Tutkimus on tärkeä, koska aiempia tutkimuksia käsityövälineiden aiheuttamista loukkaantumisista löytyy paljon etenkin sairaalakontekstissa, mutta yhteenvetoa useista eri tutkimuksista ei ole juurikaan tehty. Tapaturmien ehkäisystä sekä sen yhteydestä tapaturmien syntyyn löytyy aika vähän tutkimustietoa. Lisäksi koulukontekstissa tällaisia tutkimuksia on hyvin vähän. Tutkimuksen viitekehysmallissa kuvataan, kuinka inhimilliset tekijät, laiteturvallisuus ja turvallisuuskulttuuri ovat tapaturman taustalla vaikuttavia riskitekijöitä. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineisto koostui 12 kansainvälisestä vertaisarvioiduista tutkimusartikkelista, jotka käsittelivät konetyöskentelyssä tapahtuneita tapaturmia. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysin keinoin. Tutkimustuloksista selvisi, että yleisin konetyöskentelyssä tapahtunut tapaturma oli käteen tai sormiin kohdistunut vaurio. Nämä vauriot tulivat useammin ei-dominoivaan käteen. Työtapaturmien seuraukset ovat yleensä vapaa-ajalla tapahtuneita tapaturmia vakavampia. Pitkäaikaisvaikutuksia olivat poissaolot työstä, kykenemättömyys palata työhön sekä tarve kouluttautua toiseen ammattiin. Tulokset toivat esille, että henkilösuojainten käyttö on puutteellista. Tapaturmaan mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa inhimilliset tekijät, päihteiden käyttö ja puutteellinen työturvallisuuskoulutus. Tutkimustulokset ovat yleistettävissä muihin saman aihealueen tutkimuksiin, sillä tulokset ovat linjassa aiempaan tutkimustulokseen. Vaikka viimeisten vuosikymmenien aikana työturvallisuuteen on kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota, tutkimustuloksista voidaan päätellä, että työtä on vielä paljon työturvallisuuden parantamiseksi. Sen lisäksi että perehdyttämisestä huolehditaan, tulisi työturvallisuusasioita myös kerrata aika ajoin, jotta oikeat työskentelytavat olisivat aina muistissa. Tarkastelemme aihetta perusopetuksen, toisen asteen opetuksen, aikuiskoulutuksen, sekä vapaan sivistystyön ja korkeakoulun kontekstissa.

The purpose of the study was to find out what kind of accidents occur in machine work and what are the possible factors behind the accidents. It was also intended to determine how serious the risen injuries have been, what types of machines have the most accidents and in what way protective devices and personal protective equipment affect the occurrence of an accident. Based on these questions, our goal was to find out what kind of actions make safe working possible for the machine operator and in reviewing the results what is the role of orientating to obtain safe working especially in a school context. There is a lot of previous research on injuries caused by handicrafts, especially in hospital contexts. But there has been little summary of several different studies of accidents, and that’s why this study is important. There is quite a bit of research on the effort to prevent accidents and its connection to the generation of accidents. In addition, there are very few such studies in the school context. The research framework model describes how human factors, device safety and safety culture are the risk factors behind an accident. The study was conducted as a narrative literature review. The material consisted of 12 international peer-reviewed research articles on accidents in machine work. The material was analyzed by means of content analysis. The results of the study showed that the most common accident in machine work was damage to the hand or fingers. These injuries came more often on the non-dominant hand. The consequences of accidents at work are usually more serious than accidents in leisure time. Long-term effects included absence from work, inability to return to work, and the need to train for another profession. The results indicated that the use of personal protective equipment is inadequate. Factors that may contribute to the accident include human factors, substance use and inadequate occupational safety training. The research results can be generalized to other studies in the same subject area, as the results are in line with the previous research results. It can be concluded from the research results that there is still a lot of work to be done to improve occupational safety, although more attention has been paid to occupational safety over the past few decades. In addition to taking care of orientating, safety issues should also be reviewed from time to time so that the right working methods are always remembered. We examine the subject in the context of basic education, secondary education, adult education, as well as liberal adult education and higher education.
Keywords: konetyöpiste, laiteturvallisuus, perehdyttäminen, riskikäyttäytyminen, vaarojen arviointi, riskien tunnistaminen, käsityön työturvallisuus