Rikoksentorjunnassa ei ole ihmelääkkeitä : poliisin pysäytyksillä on haittavaikutuksia - Saarikkomäki, Elsa (Oikeusministeriö, Rikoksentorjuntaneuvosto, 2025)
Keskustelu nuoriso- ja jengirikollisuuden torjunnasta käy vilkkaana. Reagoivassa ilmapiirissä on vaarana turvautuminen koviin keinoihin, ilman että tarkastellaan niiden toimivuutta. Yhtenä keinona on ehdotettu ”tarkastusvyöhykkeitä”, niin kutsuttua Tanskan mallia. Tämä tarkoittaa, että poliisi voi tietyllä alueella pysäyttää ja suorittaa henkilöntarkastuksen kenelle vain ilman rikosepäilyä. Ruotsissa lakiesitys on paraikaa etenemässä runsaasta kritiikistä huolimatta. Kaikki poliisitoiminta ei automaattisesti vähennä rikollisuutta. Tutkimusten mukaan pysäytyksistä näyttäisi olevan pikemminkin haittaa. Vaarana on, että kiirehditään käynnistämään toimia ilman, että tutkimustuloksia huomioidaan. Näin saatetaan toistaa virheitä, joita on tehty muualla.