Maaperän laadun vaikutus ekosysteemipalveluiden toimintaan ja viljelytekniikoihin - Fröberg, Janette (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Miten maalajien ominaisuudet vaikuttavat maaperän laatuun? Miten maaperän laatu vaikuttaa peltojen viljavuuteen ja ekosysteemipalveluiden toimintaan maanviljelyssä? Maaperän hyvästä laadusta voidaan huolehtia huolellisesti suunnitellulla ja toteutetulla kiertoviljelyllä sekä kerääjä- ja aluskasvien käytöllä. Huolehtimalla maaperän hyvästä kasvukunnosta voidaan vähentää peltojen pintaeroosion ja ravinnehuuhtoutumien riskiä. Maaperän tiivistymistä pystytään ehkäisemään muun muassa lisäämällä orgaanista ainesta säännöllisesti peltomaahan ja samalla parannetaan maaperän laatua. Näin myös huolehditaan, että maaperän mikrobitoiminta pysyy aktiivisena ja humussynteesi pysyy käynnissä. Pellon kasvukuntoa voidaan parantaa myös käyttämällä syväjuurisia kasveja ja huolehtimalla erilaisten lierojen viihtyvyydestä peltomaassa. Lierot tekevät lajista riippuen jopa syvälle pohjamaahan ulottuvia makrohuokosia ja auttavat siten esimerkiksi kasveja saamaan kuivana kautena vettä syvemmältä maaperästä. Monivuotiset nurmet tuovat runsaalla juuristollaan paljon orgaanista ainetta maaperään, mikä onkin erittäin tärkeää etenkin savi- ja hiesumaiden viljelyssä. Maalaji vaikuttaa peltomaan vesi- ja ravinnepitoisuuksiin ja sitä kautta sen viljavuuteen. Tutkielma perustuu kirjallisiin lähteisiin, joista tärkeimmät ovat Maan rakenteen hoito, Hyödyllinen luonto, Maan vesi- ja ravinnetalous, Maaperäkartan käyttöopas, Suomen peltojen maalajit, multavuus ja fosforipitoisuus, Peltojen kunnostus ja Luonnonmukainen maatalous.