“Me vastaan maailma”. Ryhmähengen rakentuminen musiikkiluokan kontekstissa. - Kuosmanen, Merihelmi (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa selvitän, millaisena ryhmähenki näyttäytyy painotetulla musiikkiluokalla ja minkälaisia tekijöitä ryhmähengen rakentumiselle on. Tutkimukseni tuo moniäänisyyttä keskusteluun painotetuista luokista sekä tuo tietoa ryhmähengen rakentumisen tekijöistä luokkahuoneessa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, johon aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Tutkimukseen osallistui seitsemän entistä musiikkiluokkalaista, jotka ovat käyneet musiikkiluokan eri puolilla Suomea. Haastatteluista saatu aineisto käsiteltiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Musiikkiluokkien ryhmähenki näyttäytyi tulosten mukaan pääosin positiivisina. Ryhmähengen rakentumisen tekijöitä löydettiin monia. Musiikkiluokkien ryhmähenkeä rakensivat erityisesti konsertit ja esitykset, joiden ympärillä on monia ryhmähenkeä rakentavia tekijöitä, kuten yhteinen päämäärä, tunteet, musiikin tekeminen ja vapaa-ajan jakaminen. Myös itse musiikin tekeminen nähtiin ryhmäyttävänä tekijänä. Tutkimus antaa arvokasta tietoa siitä, miten ryhmähenki rakentuu painotetulla musiikkiluokalla. Tutkimustuloksia voisi hyödyntää ryhmähengen rakentamisessa myös muilla luokilla. Tuloksista hyötyy peruskoulua järjestävät tahot, joiden tehtävänä on rakentaa oppimista tukevaa ryhmähenkeä. Tutkimukseni tarjoaa erilaisia jatkotutkimusmahdollisuuksia ryhmähengen rakentumisesta sekä painotettujen luokkien tutkimisen jatkamisesta.
Keywords: ryhmäilmiöt; ryhmähenki; ryhmäytyminen; vuorovaikutus; musiikkiluokka; painotetut luokat