Sydämen vajaatoiminnan ilmaantuvuus ja hoidon kustannukset Suomessa vuosina 2012-2019 : ilmaantuvuudessa on alueellisia eroja, ja osastohoidot johtavat suuriin kustannuksiin - Ukkola-Vuoti Liisa; Toppila Iiro; Säävuori Niina; Kirjavainen Anna; Ukkonen Heikki; Pentikäinen Markku (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
JOHDANTO : Tarkastelimme sydämen vajaatoiminnan ilmaantuvuutta Suomessa ja hoitojen kustannuksia taudin eri vaiheissa.
AINEISTO JA MENETELMÄT : Käytimme aineistona sydämen vajaatoiminnan diagnoosin terveydenhuollon hoitoilmoitusrekistereihin vuosina 2012-2019 saaneiden 115 470 potilaan tietoja. Sydämen vajaatoimintaan liittyvän osastohoitojakson katsottiin olevan taudin vakavampaan vaiheeseen johtava pahenemisvaihe.
TULOKSET : Potilaista puolella oli vähintään yksi pahenemisvaihe, joka hoidettiin pääasiassa erikoissairaanhoidossa. Osastohoitopäivien osuus hoidossa oli huomattava: havaitsimme ensimmäisessä pahenemisvaiheessa keskimäärin 17 ja sitä seuranneen kuukauden aikana 21 osastohoitopäivää. Jokainen sydämen vajaatoiminnan pahenemisvaihe lisäsi sitä seuranneen kuukauden hoidon kustannuksia lähes kymmenkertaisiksi sitä edeltäneeseen aikaan verrattaessa. Sydämen vajaatoiminnan ilmaantuvuus vähenee hitaasti. Havaitsimme ilmaantuvuudessa alueellisia eroja Suomen sisällä.
​​​​​​​PÄÄTELMÄT : Sydämen vajaatoiminnan pahenemisvaiheiden hoidon kustannukset kertyvät pääosin erikoissairaanhoidosta, ja jokainen pahenemisvaihe lisää hoidon kustannuksia sitä edeltäneeseen aikaan verrattuna. Sydämen vajaatoiminnan ilmaantuvuuden pienenemisestä huolimatta hoidon kustannukset suurenevat.