Endokriiniset ja metaboliset ongelmat lapsuus- ja nuoruusiän syöpähoitojen jälkeen - Viikari Liisa; Jahnukainen Kirsi; Lähteenmäki Päivi (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2022)
Kasvuiässä syöpähoitoja saaneista noin joka toiselle kehittyy hormonaalisia tai metabolisia vaikutuksia, joiden havaitseminen ajoissa edellyttää potilaiden järjestelmällistä, elinikäistä seurantaa. Seurantasuunnitelma laaditaan syöpätyyppiin ja saatuihin hoitoihin perustuvan myöhäisvaikutusten kansainvälisen riskinarvion perusteella jo hoitojen päättyessä tai viimeistään seurannan päättyessä lasten ja nuorten hemato-onkologisessa yksikössä. Koska monet myöhäisvaikutukset ilmenevät vuosien kuluttua hoitojen päättymisestä, usein vasta aikuisiässä, on tärkeää, että myös opiskelija-, työ- ja perusterveydenhuollon toimijat ovat tietoisia tästä seurantatarpeesta.