Ärsyke-responsiiviset materiaalit syöpätutkimuksen sovelluksissa - Aaltonen, Iida-Liina (My University, 2026)
Ärsyke-responsiivisia materiaaleja voidaan hyödyntää monissa eri sovelluskohteissa niiden monipuolisten ominaisuuksien ansiosta. Erityisesti syöpätutkimuksen erilaisissa hoito- ja diagnostiikkamenetelmissä ne ovat erityisen mielenkiintoisia tutkimuskohteita, sillä niiden avulla voidaan ratkaista aiempien menetelmien ongelmia. Tämänhetkisten syöpähoitojen haasteina ovat spesifinen kohdennus sekä potilaalle aiheutuvat merkittävät haittavaikutukset. Tässä tutkielmassa esitellään uusia syövän hoitomenetelmiä, jotka hyödyntävät ärsyke-responsiivisia materiaaleja. Materiaalit reagoivat joko kehon sisäisiin ympäristön muutoksiin tai ulkopuolelta säädeltyihin signaaleihin. Näistä ärsykkeistä aiheutuvia materiaalin rakenteen tai ominaisuuksien muutoksia pystytään hyödyntämään terapeuttisissa hoitomenetelmissä tai erilaisissa diagnostiikka- ja kuvantamissovelluksissa. Lupaavin ja ylivoimaisesti tutkituin osa-alue on ärsyke-responsiivinen lääkeannostelu, jossa materiaalin responsiivisuutta hyödynnetään spesifisesti kohdennettuun lääkeaineen vapauttamiseen. Vaikka ärsyke-responsiiviset materiaalit ovat tutkimusten perusteella lupaavia tulevaisuuden terapiamuotoja, toistaiseksi ne ovat vielä kehitysvaiheessa. Yksikään ärsyke-responsiivinen systeemi ei ole vielä päässyt markkinoille asti. Kliinisiä kokeita hankaloittaa kehitettyjen systeemien vaikutuksen muuttuminen ihmiskehossa, vaikka se olisi toiminut soluviljelmissä tai eläinkokeissa hyvin. Syöpä on myös sairautena ominaisuuksiltaan melko vaihteleva, mikä vaikeuttaa spesifien reaktioiden suunnittelua.
Keywords: ärsyke-responsiivinen materiaali; sisäinen ärsyke; ulkoinen ärsyke; kantajapartikkeli; syöpähoito; lääkeannostelu; fototerminen terapia; fotodynaaminen terapia; MIDEN