Komissio teknologiamarkkinoiden sääntelijänä : organisatoriset rakenteet ja institutionaalinen ohjautuvuus EU:n kilpailupolitiikassa - Järvinen, Emilia (My University, 2025)
Tämä kandidaatintutkielma tarkastelee Euroopan komission organisatorista ja institutionaalista rakennetta kilpailupolitiikan näkökulmasta erityisesti teknologiamarkkinoiden kontekstissa. Tutkimuksen tavoitteena on analysoida, miten komission päätöksentekorakenteet, hallintomallit ja johtamiskäytännöt vaikuttavat sen kykyyn säädellä nopeasti muuttuvaa, datavetoista ja alustalähtöistä teknologia-alaa. Tutkielma pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, onko komission nykyinen rakenne riittävä turvaamaan toimivat ja reilut markkinat tilanteessa, jossa teknologinen kehitys ylittää perinteisen sääntelyn rytmin. Teoreettinen viitekehys pohjautuu johtamisen ja organisoinnin tutkimukseen, erityisesti institutionaaliseen teoriaan, verkostohallinnan malliin ja ammatillisen byrokratian käsitteeseen. Näiden näkökulmien avulla tarkastellaan komission toimintalogiikkaa ja sen kykyä yhdistää sääntöperustainen valvonta strategiseen markkinaohjaukseen. Lähdeaineistoa tarkastellaan teoreettisesti jäsennellyn analyysin avulla, ja tarkastelua havainnollistetaan keskeisten tapausesimerkkien, kuten Googlen ja Amazonin kilpailuoikeudellisten prosessien kautta. Tutkielman tulokset osoittavat, että komission hallintorakenne tarjoaa sääntelylle oikeudellista legitimiteettiä ja prosessien ennustettavuutta, mutta samalla se rajoittaa reagointikykyä tilanteissa, joissa markkinahäiriöiden ehkäisy edellyttäisi nopeaa ja joustavaa toimintaa. Teknologiamarkkinoiden erityispiirteet – kuten verkostovaikutukset, datan keskittyminen ja alustatalouden dynamiikka – vaativat sääntelyltä entistä enemmän strategista ketteryyttä ja verkostomaista yhteistyötä. Euroopan komission kilpailupolitiikan kehittämisessä keskeiseksi suuntaukseksi hahmottuu hybridirakenteinen hallintomalli, joka yhdistää asiantuntijajohtamisen, poliittisen suunnanmuodostuksen ja sidosryhmäyhteistyön kestävän ja tehokkaan sääntelyn tueksi.
Keywords: Euroopan komissio, kilpailupolitiikka, teknologiamarkkinat, institutionaalinen teoria, verkostohallinta, johtaminen, päätöksenteko