Naisten asema São Paulon työmarkkinoilla - Grönroos, Emilia (My University, 2024)
Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää tekijöitä, jotka vaikuttavat naisten asemaan São Paulon työmarkkinoilla. Tavoitteena on syventää ymmärrystä naisten mahdollisuuksista edetä työelämässä ja selvittää tämän taustalla vaikuttavia tekijöitä. São Paulo on Brasilian suurin kaupunki, jossa alueellinen ja sosiaalinen segregaatio ovat ongelmia. Palkkakuilu miesten ja naisten välillä on suuri ja eri taustoista tulevilla henkilöillä on hyvin erilaiset mahdollisuudet kouluttautua ja saada tietynlaisia töitä. Tutkielmani näkökulmana on feministinen maantiede. Keskityn naisten kokemuksiin ja ongelmiin työelämässä, ja huomioin intersektionaalisten tekijöiden vaikutukset erityisesti tummaihoisten naisten kokemuksissa. Käyn lyhyesti läpi São Paulon koulutusjärjestelmään liittyvän uudistuksen pääpiirteet, sillä uudistuksen on havaittu syventävän eri tasoisten koulujen välistä kuilua. Oletuksenani on, että koulutustaso vaikuttaa myös työpaikan saantiin tulevaisuudessa. São Paulon työttömyysaste on laskenut selkeästi vuonna 2023, mutta naisten ja miesten välillä työttömyyden määrässä on eroja. Tutkielman aineistona toimii Brasilian maantieteen ja tilastotieteen instituutin (IBGE) tilastoaineisto naisten ja miesten koulutustasojen eroavaisuuksista sekä Maailmanpankin tilastoja naisten työllisyyteen liittyen. Tämän lisäksi täydentävänä aineistona hyödynnän kolmea tutkimusartikkelia, jotka käsittelevät naisten työllisyyteen ja koulutustasoon vaikuttavia tekijöitä. Näissä artikkeleissa tuodaan esille eroavaisuudet naisten ja miesten koulutustasossa ja työllisyysmahdollisuuksissa. Analysoin tutkimusartikkeleja kirjallisuuskatsauksen avulla ja poimin aineistoista naisten koulutukseen tai työllisyyteen liittyviä otteita, joiden avulla teen johtopäätöksiä tutkimuskysymyksiin vastatakseni. IBGE:n tilastoja koulutuksesta havainnoin taulukon avulla tulososiossa. Tuloksista ilmenee, että naiset ovat São Paulossa korkeammalle kouluttautuneita kuin miehet, mutta silti suurempi osa naisista on työttömiä. Naiset myös tienaavat työstään selkeästi vähemmän palkkaa kuin miehet, sillä naiset työskentelevät usein matalapalkkaisissa työtehtävissä. Intersektionaalisuus sukupuolen, etnisen taustan ja sosioekonomisen aseman välillä käy ilmi merkittävänä naisten asemaan vaikuttavana tekijänä työelämässä. Erityisesti tummaihoiset naiset ovat kaikkein diskriminoiduin ryhmä työmarkkinoilla. Myös naisten kesken työmahdollisuuksissa on eroja, sillä ekonominen asema ja tausta vaikuttavat koulutusmahdollisuuksiin, millä taas voi olla merkitystä tulevaisuudessa työelämässä. Yllättävä havainto oli kuitenkin se, että naiset ovat miehiä selkeästi paremmin kouluttautuneita, mutta tämä ei automaattisesti tarkoita, että naiset pääsisivät helpommin korkeapalkkaisiin työtehtäviin.
Keywords: naisten työllisyys, koulutus, São Paulo, feministinen maantiede, intersektionaalisuus