Rakkaudesta lajiin? : vapaaehtoistyöntekijöiden motivaatio itseohjautuvuusteorian valossa : systemaattinen kirjallisuuskatsaus - Valtonen, Lauri (My University, 2019)
Vuosittain miljoonat ihmiset tekevät vapaaehtoisesti työtä, joka auttaa jotakin tai joitakin oman lähipiirin ulkopuolella, eivätkä he saa tästä työstä korvausta. Vapaaehtoistyötä tehdään useimmiten organisatorisessa kontekstissa, joten näiden organisaatioiden tärkeimpiä haasteita on pitää vapaaehtoiset motivoituneina. Vapaaehtoistyö perustuu sisäiseen motivaatioon ja sen kehittämiseksi on olennaisen tärkeää tietää, miten vapaaehtoistyöntekijöiden sisäinen motivaatio muodostuu ja miten sitä voidaan ylläpitää. Tutkimuksessa perehdytään vapaaehtoisten motivaatioon, siihen vaikuttaviin tekijöihin ja siihen, miten sen johtaminen tulee ottaa huomioon vapaaehtoisorganisaation johtamisessa. Tutkimuksessa laaditaan systemaattinen kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on koota yhteen aiheeseen liittyvät tutkimustulokset ja selvittää, mitä tiedämme vapaaehtoistyöntekijöiden motivaatiosta, kun teoreettisena viitekehyksenä toimii itseohjautuvuusteoria (self-determination theory). Tutkimuksen toisena tavoitteena on selvittää, voidaanko löydetyn tutkimustiedon yhteenvedon perusteella muodostaa yhtenäistä itseohjautuvuusteoriaan pohjautuvaa viitekehystä vapaaehtoistyöntekijöiden motivaation muodostumisesta tai kehityksestä, eli päteekö itseohjautuvuusteoria samalla tavoin niin palkkatyöntekijöiden kuin vapaaehtoistyöntekijöidenkin kohdalla, vai onko vapaaehtoistyöntekijöiden osalta osoitettavissa jokin eroavaisuus tai palkkatyöntekijöistä poikkeava säännönmukaisuus? Löydösten perusteella voidaan vetää seuraavat viisi johtopäätöstä: 1) Vapaaehtoistyöntekijöiden motivaatiotekijät eroavat palkkatyöntekijöiden motivaatiotekijöistä ja tämä tulee huomioida vapaaehtoistyöntekijöiden johtamisessa. 2) Autonominen motivaatio on vapaaehtoistyöntekijöillä merkittävin työhön sitoutumisen, kasvavan työpanoksen, työtyytyväisyyden ja positiivisen työilmapiirin ennustetekijä. 3) Psykologisten perustarpeiden tyydyttyminen on vapaaehtoistyöntekijöilläkin merkittävin autonomista motivaatiota edistävä tekijä, mutta sen merkitys eroaa palkkatyöntekijöistä. 4) Autonomiaa tukeva johtaminen on merkittävä tekijä autonomisen motivaation kehittämisessä myös vapaaehtoistyöntekijöillä. 5) Vapaaehtoistyössä ulkoinen kontrolli ei vastoin itseohjautuvuusteorian oletusta ja palkkatyöntekijöiden motivaatiotutkimuksia välttämättä vähennä autonomista motivaatiota tai sitoutumista.
Keywords: itseohjautuvuusteoria, vapaaehtoistyö, motivaatio, omaehtoisuus, kyvykkyys, yhteisöllisyys, altruismi, autonomia, autonominen motivaatio, sisäinen motivaatio