Suomen sairaanhoitopiireissä tehdyt leukanivelleikkaukset vuosina 2010 - 2012 - Peltonen, Helmiina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tämä syventävien opintojen opinnäytetyö koostuu kirjallisuuskatsauksesta ja tutkimusosuudesta. Kirjallisuuskatsauksessa perehdytään leukanivelen sairauksiin ja niiden konservatiivisiin ja kirurgisiin hoitomuotoihin. Tutkimusosuudessa tarkastellaan Suomen erityisvastuualueilla ja sairaanhoitopiiressä vuosina 2010 – 2012 tehtyjen leukanivelkirurgisten toimenpiteiden lukumääriä. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään purentaelimen anatomiaa, purentaelimen toimintahäiriöitä ja perehdytään Diagnostic Criteria for Temporomandibular disorders (DC/TMD) –luokituksen mukaisiin leukanivelen sairauksiin, ja soveltuvin osin niiden etiologisiin tekijöihin, patogeneesiin, kliinisiin oireisiin ja kuvantamislöydöksiin. Leukanivelsairauksia hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisilla hoitomuodoilla, joita ovat muun muassa lääkehoito ja fysioterapia. Leukanivelkirurgia voi olla indikoitu potilailla, joilla ei konservatiivisilla hoitomuodoilla saada riittävää hoitovastetta. Joidenkin leukaniveltä affisioivien sairauksien, kuten tuumorien ja ankyloosien, kohdalla leukanivelkirurgia on ensisijainen hoitomuoto. Tutkimusosuudessa tarkastellaan Suomen erityisvastuualueilla ja Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueen sairaanhoitopiireissä tehtyjen leukanivelkirurgisten toimenpiteiden lukumääriä vuosina 2010–2012. Tutkimusmateriaali on kerätty Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen hoitoilmoitusrekisteristä (HILMO). Lisäksi pohditaan mahdollisten aluekohtaisten erojen taustalla vaikuttavia tekijöitä, kuten yksiselitteisten leikkausvalintakriteerien puuttumisen merkitystä eroihin ja näiden vaikutusta leikkauspäätöksen tekemiseen.