Univajeen vaikutus mikroglioihin - Majuri, Noora (My University, 2024)
Keskushermostossa esiintyy hermosolujen lisäksi gliasoluja, jotka kattavat suurimman osan aivojen kaikista soluista. Gliasolut jaetaan neljään eri soluluokkaan ja ne vastaavat keskushermoston normaalista homeostaasista eli tasapainotilasta. Neuroinflammaatioreaktio kertoo keskushermoston homeostaattisen tilan järkkymisestä, mikä saa aikaan mikrogliojen immunologisen aktivoitumisen. Aktivoitumisen seurauksena mikrogliojen morfologia muuttuu sekä niiden erilaisten toimintojen avulla osallistutaan homeostaattisen tilan ylläpidon lisäksi myös patologisten tilojen etenemiseen. Mikrogliat vuorovaikuttavat aktiivisesti muiden keskushermoston solujen, kuten hermosolujen kanssa vaikuttaen niiden toimintaan. Kyseisen vuorovaikutusta tapahtuu homeostaattisen tilan lisäksi myös patologisissa tiloissa. Tutkielman tarkoituksena on selvittää unen puutteen vaikutukset mikrogliojen toimintaan keskushermostossa. Mikrogliat osallistuvat unen säätelyyn yhdessä muiden keskushermoston solujen kanssa. Nisäkkäillä uni lasketaan hyvin tärkeäksi prosessiksi ja se on välttämätöntä immuunijärjestelmän normaalin toiminnan kannalta. Unen puutteen seurauksena esiintyvät mikrogliojen toimintahäiriöt ovat osallisena esimerkiksi useiden patologisten tilojen etenemisessä.