Nilkka–olkavarsiverenpainesuhde (ABI) ja alaraaja-amputaatiot - Vihla, Panu (My University, 2022)
Valtimonkovettumatauti on yleisin syy ei-traumaattisiin alaraaja-amputaatioihin. Sen esiintyvyys länsimaissa on jatkuvassa kasvussa. Perinteisesti valtimotaudin diagnostiikassa ensilinjan tutkimus terveyskeskuksissa on ollut nilkka–olkavarsiverenpainesuhteen eli ABI:n mittaaminen. Tässä takautuvassa rekisteripohjaisessa kohorttitutkimuksessa haluttiin tutkia ABI-mittauksen ennustevaikutusta alaraaja-amputaatiopotilailla. Tutkimuksessa käytettyyn aineistoon otettiin Turun yliopistollisen keskussairaalan kliinisen fysiologian verisuonilaboratoriossa vuosina 2011–2013 suoritetut 2751 potilaan ABI-mittaukset. Tilastoon kirjattiin ABI- ja TBI-arvojen lisäksi tiedot perussairauksista, sekä ennen vuotta 2020 tehdyistä alaraaja-amputaatioista. Huonojen TBI-arvojen vaikutus potilaiden amputaatioon joutumisen todennäköisyyteen oli merkittävämpi kuin huonoilla ABI-arvoilla. ROC-käyrien avulla analysoituna amputaatioita ennustettaessa ABI-mittauksen ennustearvo oli kaikissa amputaatioryhmissä huonompi kuin TBI-mittauksen ennustearvo. Riskitekijöiden vaikutukset amputaation todennäköisyyteen vastasivat ennakko-oletuksia. Saatavuutensa, helppoutensa ja halpuutensa vuoksi ABI-mittaus on edelleen käyttökelpoinen menetelmä alaraajojen valtimonkovettumataudin diagnostiikassa terveyskeskuksissa. Parempien testien kuten TBI:n mittaaminen vaatisi laitehankintoja ja henkilöstön lisäkoulutuksia terveyskeskuksissa.
Keywords: ABI-mittaus, amputaatio