Esihenkilön resilienssin vaikutus organisaation kriisijohtamiseen - Holopainen, Pihla (My University, 2024)
Viime vuosikymmenten aikana muuttunut toimintaympäristö on luonut organisaatioille uudenlaisia uhkakuvia, jotka ovat muokanneet turvallisuuskäsitettä uusiin raameihin. Kriisinsietokyvyn, eli resilienssin rooli osana kriisijohtamista on noussut merkittävään ja ajankohtaiseen asemaan. Maailmaa ravistellut koronapandemia, Euroopassa puhjennut sota sekä sen vaikutukset talouteen herättelevät organisaatioita riskitietoiseen toimintaan. Sopeutumiskykyä ja kriisinkestävyyttä vaaditaan, jotta organisaatioilla on mahdollisuuksia jatkaa toimintaa myös uudenlaisessa toimintaympäristössä. Esihenkilön resilienssi on avainasemassa, kun organisaatio päätyy kriisin keskelle. Tutkielmassa keskitytään esihenkilön resilienssiin osana organisaation kriisijohtamista. Tutkimuskysymyksenä tutkielmassa on: Miten esihenkilön resilienssi vaikuttaa organisaation kriisijohtamiseen? Kyseessä on kirjallisuuskatsaus, joka perehtyy aiheeseen resilienssiä ja kriisijohtamista käsittelevien vertaisarvioitujen artikkelien avulla. Lisäksi aineistona on hyödynnetty alan ajankohtaista keskustelua ja muita tutkielmalle relevantteja lähteitä. Tutkielman alkuosa perehtyy resilienssin ja kriisijohtamisen määrittelemiseen, jonka jälkeen tutkielma painottuu tarkastelemaan esihenkilön resilienssin vaikutusta organisaation kriisijohtamisessa. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että esihenkilön resilienssi vaikuttaa organisaation kriisijohtamiseen positiivisesti. Esihenkilön resilienssi tukee organisaation kriisijohtamista sekä kriisiä ennakoivissa toimissa, kriisijohtamisessa että kriisin jälkeisessä palautumisvaiheessa. Esihenkilön resilienssillä havaitaan olevan merkittävä rooli kriisin aikana tapahtuvassa päätöksenteossa ja tilannekuvan muodostamisessa, viestinnässä ja alaisten huomioon ottamisessa sekä kriisin jälkeisissä toimissa, kuten verkostojen luomisessa ja toiminnan uudelleenkäynnistämisessä. Esihenkilön resilienssiä kehittävät taidot tukevat vuorovaikutusta ja paineensietokykyä myös työn ulkopuolella. Jatkotutkimukset esihenkilön resilienssin vaikutuksista organisaation kriisijohtamiseen ovat tarpeen. Erityisesti lisää tietoa tarvitaan esihenkilön resilienssin vaikutuksista kriisijohtamiseen kaupallisella alalla toimivien organisaatioiden kontekstissa. Lisäksi esihenkilön resilienssin vaikutuksia organisaation työntekijöiden hyvinvointiin ja suoriutumiseen tulisi tutkia lisää.
Keywords: resilienssi, kriisijohtaminen