Ida, poikkeava sosiaalinen nousukas : Nousukkuus ja luokka Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjassa - Korkealaakso, Maiju (My University, 2021)
Pro gradu -tutkielmassa käsitellään Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan neljää ensimmäistä osaa; Paimentyttöä (2013), Lapsenpiikaa (2014), Emännöitsijää (2015) ja Ruokarouvaa (2016). Tarkastelun kohteena on päähenkilö Ida sekä hänen yhteiskuntaluokkansa ja se, millaisia mahdollisuuksia tai rajoituksia yhteiskuntaluokka antaa päähenkilölle teoksissa. Tutkin Idaa nousukashahmona ja kysyn, millaisin eri keinoin Ida nousee luokka-asemassaan ja miten pääomat sekä niiden kertyminen vaikuttavat Idan nousukkuuteen. Tutkielmassa käytän teoreettisen viitekehyksenä nousukas -hahmojen tutkimusta, työväenkirjallisuuden tutkimusta sekä luokkatutkimusta. Teorian taustana käytän erityisesti Pierre Bourdieun kehittämää teoriaa; pääomien jaottelusta, erilaisista kentistä ja habituksista. Tutkimusmetodina käytän kontekstualisoivaa luentaa. Tutkielmani keskeinen tavoite on tutkia pääomien merkitystä hahmon nousukkuudelle sekä millä eri keinoin luokka-asemaa rakennetaan teoksissa. Työni keskeisin tulos on se, että pääomilla on erityinen merkitys työläishahmon nousukkuuden mahdollistumiselle. Pääomat vahvistuminen toimii nousukkuuden edellytyksenä ja auttaa myös kehittämään omaa habitustaan oikeanlaiseksi. Erityisesti sosiaalinen pääoma toimii nousukkuuden mahdollistajana, koska vahva sosiaalinen pääoman kautta hahmolle on merkittävä kontaktien verkko, joka auttaa tätä oppimaan ylemmän luokan käyttäytymiskoodiston. Tämä taas auttaa vahvistamaan hahmon asemaa yhteiskunnassa ja vakiinnuttamaan uuden luokka-aseman.
Keywords: Enni Mustonen, Luokkatutkimus, Pääoma, Kenttä, Habitus, Nousukkuus, Yhteiskuntaluokka, Työläinen