Hoitotyön johtajien tiedolla johtaminen hoitotyön kontekstissa - Peltomaa, Katriina (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen aiheena on hoitotyön johtajien tiedolla johtaminen hoitotyön kontekstissa. Tiedolla johtaminen on keskeisessä asemassa sote-uudistuksen työstämisessä. Terveydenhuollon organisaatiossa on käytettävissä paljon tietoa, jota tulisi hyödyntää tehokkaasti myös hoitotyön johtamisessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, Miten hoitotyön johtajat hyödyntävät tiedolla johtamista hoitotyön kontekstissa. Päätutkimusongelmaa lähestytään osa-ongelmien kautta, joiden tarkoituksena on tuottaa tietoa siitä, mitkä tiedot ovat merkityksellisiä hoitotyön johtajille, mistä ja millaisessa muodossa tarvittavaa tietoa saadaan ja miten hoitotyön johtajat hyödyntävät niitä työssään. Lisäksi tarkoituksena on selvittää, mitä haasteita ja tulevaisuuden tarpeita tiedolla johtamisessa on tunnistettavissa hoitotyön johtamisen kontekstissa. Tutkimuksen teoreettisina viitekehyksinä toimivat tiedolla johtaminen ja hoitotyön johtaminen. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja aineisto kerättiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Tutkimuksen kohderyhmänä on hoitotyön johtajia eri sairaanhoitopiirien julkisen erikoissairaanhoidon organisaatioista ja tutkimusta varten toteutettiin kuusi haastattelua. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysiä käyttäen. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan tiedolla johtaminen näyttäytyy hoitotyön johtajien työssä, sekä merkityksellisten tietojen, tiedon lähteiden, että tiedon hyödyntämisen osalta. Hoitotyön johtajien käyttämä merkityksellinen tieto ilmeni sekä päivittäisessä johtamisessa että pidemmän aikavälin johtamisessa. Päivittäisessä johtamisessa tarvittava merkityksellinen tieto oli reaaliaikaista toimintaan liittyvää tietoa resursseista, yksiköiden kuormituksesta, potilasmääristä sekä tarvittavasta osaamisesta. Pidemmän aikavälin johtamisessa tarvittava merkityksellinen tieto oli sen sijaan moninaista. Perinteisiä hoitotyön johtajan tehtäväalueisiin liittyviä tietoja olivat henkilöstöhallinnolliset, talouteen ja toimintaan sekä kliiniseen hoitotyöhön liittyvät tiedot. Näiden lisäksi merkityksellistä tietoa olivat vertailu- ja arviointitieto, sekä tiedot jotka oli nostettu organisaation strategiaan. Tiedon lähteinä hoitotyön johtajat hyödynsivät dataa ja informaatiota sekä hiljaista analysoitua tietoa. Tiedon hyödyntäminen näyttäytyi operatiivisessa toiminnassa. Tietoa hyödynnettiin päätöksenteossa, kehittämisessä ja toimintojen muutoksia tehtäessä. Tiedon hyödyntämistä voitiin edistää johtamisen keinoin jalkauttamalla tietoa osastonhoitajille ja yksiköihin. Tiedolla johtamisen haasteina näyttäytyivät tietojärjestelmiin, kulttuuriin ja tiedon hyödyntämiseen liittyvät seikat. Tulevaisuuden tarpeena tiedolla johtamisessa tuotiin esiin ennakoivan ja ennustavan tiedon tarve.
Keywords: tiedolla johtaminen, hoitotyön johtaminen