Teknologiakasvatuksen haasteet ja mahdollisuudet automaatioteknologian oppimisympäristössä - Lindfors Eila; Pirttimaa Matti (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura ry, 2025)
Tutkimuksessa analysoidaan opettajaopiskelijoiden (N=30) portfolioita (N=11) koskien 5.-6-luokan oppilaille toteutettuja teknologiakasvatuksen työpajoja. Tutkimuskysymys on: Mitä mahdollisuuksia ja haasteita käsityön aineenopettajaopiskelijat näkevät teknologiakasvatuksen toteuttamisessa perusopetuksessa. Aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin saadut tulokset painottavat opettajan oman teknologian osaamisen tärkeyttä opettajan järjestäessä oppilaille mielekkäitä teknologian oppimisen mahdollisuuksia. Toiminnallinen ja ilmiölähtöinen oppiminen konkreetissa oppimisympäristössä innostaa oppilaita sukupuolesta riippumatta teknologisten ratkaisujen toteuttamisessa. Tuloksia voidaan hyödyntää perusopetuksen opetussuunnitelman, oppilaille tasa-arvoisesti teknologiaa esille tuovien oppimistilanteiden kehittämisen pohjana sekä opettajien perus- ja täydennyskoulutuksessa.