Itsetunnon ja koulumenestyksen yhteys sekä sen sukupuolierot 7.-8.-luokkien oppilailla - Kananoja, Saana; Castello, Janette (My University, 2019)
Tämän kvantitatiivisen Webropol-kyselytutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko 7.-8.-luokkalaisten yleisellä tai akateemisella itsetunnolla yhteyttä koulumenestykseen. Lisäksi tutkittiin, onko itsetunnon ja koulumenestyksen mahdollisessa yhteydessä eroja sukupuolten välillä. Tutkimus toteutettiin eräässä länsisuomalaisessa koulussa. Aineistonkeruuseen liittyi tutkittaville pidetty itsetuntoaiheinen opetustuokio. Itsetuntoa mitattiin Coopersmithin itsetuntomittariin pohjautuvalla kuusiportaisella likert-asteikolla. Koulumenestystä tarkasteltiin viiden oppiaineen arvosanojen osalta (äidinkieli, matematiikka, englanti, liikunta ja musiikki). Aineisto kerättiin Webropol-kyselylomakkeella ja analysoitiin frekvensseillä, toistomittausten varianssianalyysillä (ANOVA), t-testillä sekä Mann-Whitney U-testillä. Yleisen itsetunnon ei havaittu olevan yhteydessä koulumenestykseen. Akateemisen itsetunnon ja koulumenestyksen välillä sen sijaan havaittiin tilastollisesti merkitsevä yhteys. Oppiaineita erikseen tarkasteltaessa, havaittiin akateemisen itsetunnon merkitsevä yhteys äidinkielen ja matematiikan arvosanaan. Sukupuolen, akateemisen itsetunnon ja arvosanojen sekä sukupuolen, yleisen itsetunnon ja arvosanojen yhdysvaikutukset eivät olleet merkitseviä. Tulokset viittaavat siihen, että oppilaan akateemisen itsetunnon taso voi vaikuttaa hänen koulussa saamiinsa arvosanoihin.
Keywords: itsetunto, koulumenestys, sukupuoli