Käännösalan ammattilaisten toimijuuskokemus markkinointitekstien tuotannossa - Koski, Minnatuulia (My University, 2019)
Tutkielma käsittelee tapaustutkimuksen muodossa yksittäisen suomalaisyrityksen markkinoinnin tekstuaalisen tuotannon työntekijöiden toimijuutta, kiinnittäen erityishuomiota tuotantoketjussa mukana oleviin kääntäjiin. Tutkielmassa huomioidaan toimijuuden lisäksi työntekijöiden laatukäsitykset ja pyritään selvittämään miten laajamittaisessa tuotantoprosessissa työntekijöiden käsitykset omasta työstä sekä tuotannon laadusta korreloivat heidän raportoitujen toimijuuskokemusten kanssa. Tutkimuksen päämääränä oli kerätä tietoa käännösalan ammattilaisten kokemuksista osana monitasoista tuotantoketjua: Miten selkeä oma rooli on ja onko tuotantoketju selkeästi hahmotettavissa, miten kukin tekijä kokee oman toimijuutensa omassa työssään, miten kukin yksilö kokee oman roolinsa osana työyhteisöä, ovatko työn laadulliset tavoitteet ilmaistu selkeästi ja miten niihin pyritään, mitä kehitettävää nykyisessä työympäristössä ja työhön liittyvissä toimintatavoissa olisi ja mitä ovat merkittävimmät työtyytyväisyyteen ja motivaatioon vaikuttavat tekijät. Tutkimukseen sisältyi myös tuotantoketjun kartoitus, jossa tavoitteena oli antaa jokaiselle tuotannon työntekijälle selkeämpi kuva tämän omasta roolista ja merkityksestä suuren mittakaavan yritystoiminnassa. Tutkimukseen valikoituneesta työntekijöiden kohderyhmästä tutkimukseen osallistui 22 henkilöä, joista 12 oli kääntäjiä. Kohderyhmäläisistä 4 henkilölle toteutettiin lähihaastattelu, jonka pohjalta luotiin online-kyselylomake koko ryhmälle. Tuotantoketjun organisaatiorakenne oli mahdollista selvittää tuotantoketjun kartoituksen avulla. Tutkimuksesta selvisi, että tutkimukseen osallistuneet kääntäjät kokevat oman ammatillisen toimijuutensa olevan varsin aktiivista ja laajamittaista. Tutkimus osoittaa myös, että kaikki työntekijät kokivat viestinnän sujuvuuden olevan prioriteetti tuotantoprosessin kokonaisvaltaisen laadun takaamiseksi. Tuotantoketjun kartoitus tarjosi tietoa yrityksen tuotantoprosessin kulusta ja rakenteesta. Tutkimuksesta saatujen tulosten avulla voidaan kehittää jo olemassa olevia käsityksiä prosessityöskentelyn vaikutuksista työntekijöiden kokemuksiin, yksilön toimijuuteen ja siten myös työn laatuun. Tutkimuksen avulla voidaan edesauttaa laadun rakentumisen käsittämistä prosessin alusta alkaen ja tuotantoketjun alkuvaiheen merkittävyyden tiedostamista lopputuotteen laadun määrittämisessä.
Keywords: laatu, toimijuus, kääntäminen, tuotantoprosessi, markkinointi, lokalisointi