Maisema Puolustusvoimien valokuvissa : Puolustusvoimien Instagram-tilin maisemakuva - Mäkitalo, Veera (My University, 2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan Puolustusvoimien oman (@puolustusvoimat.fi) Instagram-tilin kuvasisältöä. Primaariaineisto on rajattu koskemaan tilin valokuvia. Ajallisesti tarkastelujakso kattaa suurimman osan vuoden 2016, 2017 ja 2018 kuvista. Tutkielmassa tarkastellaan valokuvien maisemaa ja sen merkitystä. Lisäksi tarkastelun kohteeksi on otettu maiseman ja toiminnan suhde. Tutkielmassa käytetään sekä kvantitatiivista että kvalitatiivista metodia. Sisällönanalyysi kvantitatiivisena metodina järjestää ja luokittelee suuren valokuvamäärän ryhmiin. Sisällönanalyysi muuttaa aineiston myös numeeriseen muotoon, jolloin erilaisten muuttujien määriä pystytään kuvastosta laskemaan. Kvalitatiivisesti kuvia tulkitaan semiotiikan keinoin. Tulkinnassa käytetään erityisesti Barthesin luomaa käsitteistöä denotaatiosta ja konnotaatiosta. Tutkimus osoittaa, että Puolustusvoimien Instagram-tilin kuvissa esiintyy eniten metsäistä taistelukuvastoa. Rakennetun ympäristön kuvia esiintyy kuvastossa myös paljon, mutta niihin ei yhdisty harjoituskuvia samalla tavalla kuin maastoiseen maisemaan. Maastoinen maisema nähdään edelleen taistelun ja sodan maisemana. Maisemallinen rajanveto on välillä epäselvää ja taustan maisemaa voidaan monesti tulkita hyvin moninaisesti. Puolustusvoimien Instagram-tilin kuvasto on hyvin homogeenista ja siinä esiintyy hyvin vähän kuvastosta täysin poikkeavia kuvia. Poikkeavissakin kuvissa on monesti jokin hyvin tyypillinen muuttuja ajatellen koko kuvastoa.
Keywords: Puolustusvoimat, kuvastotutkimus, maisemantutkimus, sisällönanalyysi, semiotiikka, Instagram, valokuva