Talousjohtajan rooli kasvustrategian muodostamisessa : Laadullinen tutkimus suomalaisista pk-yrityksistä - Vänskä, Markus (My University, 2024)
Hyvin menestyvät yritykset ovat niin omistajille, työntekijöille kuin kansantaloudelle elintärkeitä. Menestyksekkäät yritykset ilmentävät pyrkimystä kasvattaa liiketoimintaansa jossakin elinkaaren vaiheessa. Tämä voi tuoda pk-yrityksille mukanaan merkittäviä taloudellisia etuja, kuten suuremman markkinaosuuden tai korkeamman tuottavuuden. Liiketoiminnan laajentaminen ja kasvu ovat osoittautuneet välttämättömiksi keinoiksi säilyttää kilpailuetua ja tästä syystä tarve tutkia yritysten kasvua on noussut merkittävästi. Yrityksen talousjohtajan rooli on perinteisesti keskittynyt taloudellisiin teemoihin, jotka tukevat strategista päätöksentekoa. Viime vuosikymmenellä talousjohtajan rooli on kuitenkin muuttunut muun muassa kirjanpitostandardien myötä ja tämän seurauksena talousjohtajalla voi olla merkittäväkin rooli merkittävässä liiketoiminnan päätöksenteossa, joka eroaa perinteisemmiksi mielletyistä talousjohtajan tehtävistä, kuten taloudellisesta raportoinnista. Yritykset hakevatkin nykyään talousjohtajia, jotka kykenevät osallistumaan aktiivisesti liiketoiminnan päätöksentekoon sen sijaan, että rooli rajoittuisi yrityksen talouden toiminnallisiin tehtäviin ja raportointiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on lisätä ymmärrystä ja analysoida suomalaisten pk-yritysten talousjohtajien roolia erityisesti kasvustrategioiden muodostamisessa. Päätutkimuskysymys keskittyy talousjohtajan varsinaiseen rooliin kasvustrategian muodostamisprosessissa, kun taas apukysymykset tutkivat talousjohtajan strategisen roolin muutosta sekä kasvustrategian muutoksessa ja ylläpidossa. Tutkimus toteutettiin laadullisin menetelmin haastattelemalla neljää talousjohtajaa ja kahta toimitusjohtajaa, jotka työskentelivät suomalaisissa pk-yrityksissä eri toimialoilla. Tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Tutkimuksen tulokset tuovat selkeästi esiin talousjohtajan monipuolisen roolin yrityksen päätöksenteossa. Talousjohtajan rooli ei kuitenkaan ole toimia niin sanottuna innovaattorina, joka on vastuussa esimerkiksi uusien kasvumahdollisuuksien tunnistamisesta. Haastatteluiden perusteella talousjohtajan rooli on kehittynyt kohti strategisempaa suuntaa. Roolin muutoksen myötä talousjohtaja on vahvemmin osallisena strategisessa päätöksenteossa niin johtoryhmässä kuin päivittäisessä työssään, jossa tehtäväkentässä merkittävimmässä roolissa ovat erityisesti liiketoimintaa koskevien suurempien riskien tunnistaminen, mallintaminen sekä skenaarioajattelu. Tutkimuksen tulosten perusteella talousjohtajalla on olennainen rooli osana yrityksen menestyksekästä kasvua ja strategista päätöksentekoa.
Keywords: talousjohtaja, kasvustrategia, strateginen rooli, pk-yritys