Leipää ja sirkushuveja : Donald Trump – populistisen retoriikan jättiläinen - Fredman, Ulla (My University, 2025)
Tutkielmani aiheena on Donald Trumpin käyttämä populistinen retoriikka. Tutkin sitä, miten Trump vetosi vuoden 2016 presidentinvaalikampanjassaan Yhdysvaltojen kristilliseen oikeistoon ja miten hänen muu populistinen agendansa tuki kampanjointia. Tutkin myös, liittyikö näihin äänestäjäryhmiin keskitettyyn kampanjointiin kristillistä nationalismia vai kenties pidempää poliittista perinnettä edustavaa kansalaisuskontoa. Mikä rooli retoriikalla oli Trumpin presidentinvaalikampanjassa ja vuoteen 2020 asti ulottuneella virkakaudella? Ennakko–oletukseni mukaan Trumpin kampanjoinnissaan käyttämä kristillisen nationalismin retoriikka yhdistettynä populismiin oli ratkaiseva tekijä hänen vaalimenestyksessään vuonna 2016. Näin Trump pystyi kartuttamaan kannatustaan edellisten presidenttien politiikkaan tyytymättömien äänestäjien parissa ja voittamaan vaalit. Virkakautensa aikana Trump teki monia kristilliselle oikeistolle mieluisia poliittisia päätöksiä sekä haastoi perinteistä poliittista eliittiä. Tutkimusaineisto koostuu kirjallisista lähteistä sekä kolmesta tietokannasta, sisältäen Donald Trumpin vaalikampanjan ja virkakauden puhetekstejä sekä vertailuaineistona Hillary Clintonin vaalikampanjan puhetekstejä. Puhetekstien analysointiin käytin lingvistiikkaan kehitettyä ohjelmistosovellusta, jolla voidaan selvittää erilaisten haku- ja avainsanojen esiintyvyyttä tekstitiedostoissa. Koneellisen laskennan tulokset tukevat kirjallisuuden perustella tekemiäni johtopäätöksiä, joiden mukaan Trump käytti retoriikassaan sekä perinteistä populismin keinovalikoimaa ja kielikuvia että kristilliseen oikeistoon vetoavaa diskurssia. Kansalaisuskonnon retoriikasta ei ollut viitteitä, koska Trumpin diskurssi herätti voimakkaita ristiriitoja, ja siitä puuttui kansalaisuskonnolle tyypillistä kokoavaa argumentointia. Kokonaisuutena Trumpin populistista ja kristilliseen oikeistoon vetoavaa diskurssia voidaan pitää onnistuneena vaalistrategiana. Retoriikalla on suuri merkitys niin politiikkaan kuin uskontoon.
Keywords: retoriikka, populismi, presidentit, Yhdysvallat, kristillinen oikeisto, nationalismi, poliittinen teologia, karismaattiset liikkeet, karnevaalit, eskatologia