"Lukeminen on tärkeää, koska se parantaa lukukykyä ja se on hyväksi ihmiselle." : Kolmannen ja neljännen luokan oppilaiden ajatuksia lukemisen tärkeydestä - Soininen, Sarlotta; Rannikko, Henni (My University, 2026)
Tämä tutkimus tarkastelee kolmannen ja neljännen luokan oppilaiden ajatuksia lukemisen tärkeydestä. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään, millaisia teemoja oppilaiden lukemisen tärkeyden perusteluista muodostuu. Aihe on ajankohtainen, koska nuorten lukutaito on heikentynyt ja lukuasenteissa näkyy muutoksia: lukeminen on enemmän pakko kuin nautinto. Aineisto kerättiin eräässä Länsi-Suomen alueella sijaitsevassa koulussa. Oppilaat vastasivat kysymykseen ”Miksi lukeminen on tärkeää?” avoimen kirjoitelmavastauksen muodossa. Aineisto koostui 33 kirjoitelmavastauksesta ja analyysi toteutettiin hyödyntämällä temaattista analyysiä. Tulokset osoittivat, että oppilaat osaavat perustella lukemisen tärkeyttä monipuolisesti. Oppilaat nimesivät lukemisen tärkeyden perusteluiksi sanavaraston kasvamisen, lukutaidon kehittymisen ja mielikuvituksen lisääntymisen muiden taitojen ohella. Vastauksista muodostui viisi teemaa: lukutaidon kehittyminen, itsestä huolehtiminen, yhteiskuntaan osallistuminen ajattelun taidot ja oppiminen. Oppilaiden nimeämät perustelut lukemisen tärkeydelle ovat laajalti tunnustettuja aikaisemmassa tutkimuksessa. Lisäksi tutkimuksesta saadut tulokset ovat linjassa aikaisemman tutkimuksen kanssa, jossa peruskoululaiset ovat kertoneet perusteluja lukemisen tärkeydelle. Näin ollen voidaan olettaa, että lapset ymmärtävät lukutaidon ja lukemisen merkityksen. Tutkimuksesta saatuja tuloksia voidaan hyödyntää opetustyön suunnittelussa ja lapsen lukuinnon kasvattamisessa. Lasten ajatusten kuuleminen on tärkeää, jotta oppilaita voidaan ohjata lukutaidon merkityksellisyyden havaitsemiseen. Huomionarvoista on, että merkityksellisyys saadaan sidottua osaksi oppilaiden arkea, koska heidän on havaittu ymmärtävän lukutaidon välttämättömyys yhteiskunnassa.
Keywords: alakoulu; lukemisen hyödyt; lukemistutkimus; lukuhalu; lukutaito; lukutaidon merkitys; peruskoulu