Sosiaalisen kompetenssin kehittäminen Hyvä Ryhmähenki -toimintamallin avulla 5. ja 6. luokan oppilailla - Toivonen, Olli (My University, 2019)
Pro Gradu -tutkielmassa oli tavoitteena arvioida sitä, voidaanko viides- ja kuudesluokkalaisten sosiaalista kompetenssia kehittää Hyvä Ryhmähenki -toimintamallin avulla. YMCA Finlandin kehittämä toimintamalli on kehitytty tukemaan sosioemotionaalista oppimista peruskoulua käyvillä lapsilla ja nuorilla. Kiinteänä osana toimintamallia on pienryhmätyöskentely, jossa oppilaat katsovat virtuaalilaseista näyteltyjä minielokuvia ja reflektoivat niitä keskustellen. Toimintamalli on suunniteltu toteutettavaksi kouluissa ilman ulkopuolisia toimijoita, koulun oman opetus- ja kasvatushenkilöstön voimin, osana normaalia koulutyöskentelyä. Hyvä Ryhmähenki -toimintamalli toteutettiin keväällä 2018 kahdessa turkulaisessa koulussa. Molemmista kouluista mukana tutkimuksessa interventioluokkien lisäksi oli myös kontrolliluokkia. Tutkimusaineisto kerättiin MASK -monitahoarvioinnilla, jonka avulla tarkasteltiin prososiaalisuuden ja antisosiaalisuuden eroja alku- ja loppumittauksen välillä eri ryhmissä. Interventioryhmän (N=67) ja kontrolliryhmän (N=64) alku- ja loppumittauksen tuloksia analysoitiin toistettujen mittausten varianssianalyysillä sekä koko tutkimusjoukossa että sukupuolittain. Tutkimuksen tulosten perusteella ei voida sanoa, että interventioryhmään kohdistettu Hyvä Ryhmähenki -toimintamalli olisi ollut yhteydessä sosiaalisen kompetenssin kehittymiseen. Prososiaalisuuden ja antisosiaalisuuden muutokset tutkimusmuuttujissa eivät olleet tutkimusintressin kannalta tilastollisesti merkitseviä.
Keywords: sosiaalinen kompetenssi, sosioemotionaalinen oppiminen, interventio, monitahoarviointi sosiaalisesta kompetenssista