Rappion syklit : Julius Evolan historianfilosofia - Hagström, Mats (My University, 2019)
Tutkimus käsittelee italialaisen kirjailijan ja kulttuuriajattelijan Julius Evolan (1898—1974) historianfilosofiaa. Evola on esitellyt historianfilosofiaansa kirjallisessa tuotannossaan hänen tärkeimmiksi luettavissa teoksissaan: Rivolta contro il mondo moderno (1934, 1969), Gli uomini e le rovino (1953, 1972) ja Cavalcare la tigre (1961). Tutkimus pohtii, miten Evola on muodostanut historianfilosofiansa ja minkälaisiin kysymyksiin hän pyrkii sen avulla vastaamaan. Tutkimus perustuu englanninkielisiin käännöksiin Evolan kirjallisesta tuotannosta. Evola katsoi länsimaisen maailman olevan alati syvenevässä kriisissä. Hänen historianfilosofiansa tutkii tämän kriisin syitä, sen eri vaiheita läpi historian, sekä sen lopullista muotoa. 1900—luvun kulttuuripessimismi on tutkimuksessa tärkeä viitekehys. Tämän lisäksi Evolan ajattelua tarkastellaan vasten eurooppalaista aatehistoriallista kehitystä, erityisesti modernisaation murrosta. Evolan historianfilosofia on monimutkainen kokoelma erilaisia vaikutteita, jossa filosofiset, kulttuuriset, poliittiset ja uskonnolliset argumentit yhdistyvät toisiinsa. Hän uskoi ajan olevan syklistä ja jokaisella syklillä on omanlaisensa vaikutus ihmiskunnan historiaan. Historia oli Evolan mukaan jatkuvaa liikettä pois kultaisesta ajasta, joka johti hänet kieltämään kaiken edistysuskon ja suhtautumaan erittäin pessimistisesti omaan aikakauteensa. ​