Uskonsoturit ratsailla : Merkitysten rakentumisesta keskiaikaisessa veistotaiteessa Pyhän Yrjön ja Pyhän Martin ratsastajapyhimyskuvissa - Lahdenranta, Maria (My University, 2018)
Tutkielman aiheena on kaksi suomalaista keskiaikaista puuveistosta, Pyhän Yrjön ja Pyhän Martin ratsastajakuvat, jotka ovat alkujaan sijainneet Ruskon kirkossa. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella merkityksen rakentumista Pyhän Yrjön ja Pyhän Martin ratsastajakuvissa edellä mainittuja teoksia esimerkkeinä käyttäen ikonografisen ja semioottisen menetelmän avulla. Molempien teosten kuva-aiheita käsitellään osana antiikin pakanallisen kuvaston jälkivaikutusta kristillisessä kuvakulttuurissa. Antiikin ratsastajakuvien perinteen jatkuminen kuvainvaelluksena kristillisiin pyhimyskuviin on siis tutkielman keskiössä. Sotilaallinen ratsastajakuva on valikoitunut sekä Pyhän Yrjön että Pyhän Martin tunnetuimmista ja tunnistettavimmista esittämistavoista ratsastajakuviin liittyvien sotilaallisiin hyveisiin ja vallankäyttöön liittyvien merkitysten kautta. Kuva-aiheiden ja pyhimyslegendojen toisiaan täydentävässä liitoksessa Pyhän Yrjön ja Pyhän Martin ratsastajakuvat ovat saaneet suhteessa antiikin ratsastajakuvien perinteeseen uuden kristillisen merkityksen ja tarkoituksen keskiajan katolisen uskonnonharjoituksen piirissä. Maallista valtaa ilmentävistä ratsastajakuvista on kehittynyt taivaallista valtaa esittäviä kuvia, joissa pyhimykset näyttäytyvät kristillisinä ratsusotilaina, kristikunnan suojelijoina ja auttajina.
Keywords: Taidehistoria, keskiaika, puuveistokset, ratsastajakuvat, pyhimyskuvat, Pyhä Yrjö, Pyhä Martti, ikonografia, semiotiikka, aktanttimalli