Laadukas ja asiakaslähtöinen relaatiotietokanta - Tuurala, Heidi (My University, 2025)
Relaatiotietokannat ovat suosituin käytössä oleva tietokantamalli, minkä takia niiden kehittäminen ja tutkiminen on edelleen ajankohtaista. Ohjelmistojen vaatimukset etenkin tietoturvasta ja pääsynvalvonnasta sekä kilpailu ohjelmistojen ja sovellusten välillä kasvaa. Näin ollen myös loppukäyttäjien vaatimukset ohjelmistoille kasvavat. Tässä tutkielmassa tarkastellaan, miten toteutetaan laadukas relaatiotietokanta sekä miten toteutuksessa voidaan huomioida asiakaslähtöisyys. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena. Tutkielma tarkastelee, millainen on laadukas relaatiotietokanta ja miten toteutuksessa voidaan huomioida asiakaslähtöisyys. Tuloksina nähdään, että laadukas relaatiotietokanta antaa kyselyä vastaavia hakutuloksia. Se on myös johdonmukainen, tietoturvallinen, helppokäyttöinen ja suorituskykyinen. Nämä ominaisuudet tekevät relaatiotietokannasta huomaamattoman ohjelmistoa käytettäessä. Laadukkaan relaatiotietokantojen hallintajärjestelmän toiminnot toteuttavat ACID:n. Laadukkaasti toteutettua relaatiotietokantaa ja relaatiotietokannan hallintajärjestelmää käyttävä ohjelmisto on esteetön, helppokäyttöinen ja suorituskykyinen. Teknisesti laadukkaan relaatiotietokannan ja tietokannan hallintajärjestelmän toteutus ei kuitenkaan vielä takaa ohjelmiston käyttökelpoisuutta. Niiden lisäksi toteutuksessa on huomioitava myös asiakkaiden ja ohjelmistokehittäjien näkemykset. Asiakaslähtöisyys voidaan huomioida optimoimalla tietokantaa ja priorisoimalla sen ominaisuuksia asiakkaiden näkemysten ja toiveiden mukaan.
Keywords: Relaatiotietokanta, Relaatiotietokannan hallintajärjestelmä, Asiakaslähtöisyys, Tietokanta, Tietokannan hallintajärjestelmä