Lapsuudessa koettujen vastoinkäymisten yhteys aleksitymiaan nuoruusiässä - Kuivalainen, Sara (My University, 2024)
Kirjallisuuskatsauksen aiheena oli lapsuudessa koettujen vastoinkäymisten yhteys aleksitymiaan nuoruusiässä. Tarkoituksena oli koota olemassa oleva tutkimustieto 12-24-vuotiaiden nuorten aiemmin kokemasta vastoinkäymisestä yhdistettynä heidän nuoruusiässään havaittavissa oleviin aleksityymisiin piirteisiin. Lähtökohtana oli ajatus, että jos lapsuudessa ja nuoruudessa koetut vastoinkäymiset ovat tutkimusten mukaan yhdistetty aikuisiän aleksitymiaan, voivatko samat vastoinkäymiset olla yhteydessä myös nuoruusiässä ilmenevään aleksitymiaan. Aikuisiän aleksitymian yhteyttä lapsuudessa ja nuoruudessa koettuihin vastoinkäymisiin on tutkittu varsin runsaasti, mutta nuoruusikäisistä tutkimustietoa on niukasti. Aineisto on kerätty PubMed-, CINAHL- ja Web Of Science-tietokannoista. Rajallisen tiedonmäärän vuoksi hakulauseke rakennettiin mahdollisimman kattavaksi. Hakusanoja oli runsaasti ja ne pitivät sisällään erilaisia synonyymejä sanoista ”child”, ”adversity”, ”adolescent” ja ”alexithymia”. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui kuusi sopivaa artikkelia. Jokaisessa artikkelissa tutkittiin aleksityymisten piirteiden yhteyttä lapsuudessa koettuun vastoinkäymiseen. Artikkelit oli julkaistu vuosien 2015-2021 välillä. Artikkeleissa tutkittavien ikä vaihteli 12-24-vuoden välillä. Artikkeleista viidessä (5/6) lapsuudessa koetulla vastoinkäymisellä oli tilastollisesti merkitsevä yhteys nuoruusiän aleksitymiaan. Tämän kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että on jonkin verran näyttöä siitä, että tietyt lapsuudessa koetut vastoinkäymiset voivat lisätä aleksitymian todennäköisyyttä jo nuoruusikäisellä eikä pelkästään aikuisiällä. Löydökset ovat pääosin linjassa myös useisiin aiempiin tutkimustuloksiin, joissa on keskitytty aikuisiän aleksityymisiin piirteisiin. Nuoruusikäisiä koskevia tutkimuksia oli kirjallisuuskatsauksen perusteella tehty melko vähän, joten näitä tarvitaan jatkossa lisää.
Keywords: aleksitymia, lapsuus, vastoinkäyminen, nuoruusikä