Nuoren pakko-oireista häiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti - Karukivi Max (Finland, 2025)
• Pakko-oireisen häiriön tunnuspiirteitä ovat epämiellyttävät pakkoajatukset, joiden herättämää ahdistusta koetetaan lievittää pakkotoiminnoin.
• Häiriötä esiintyy arviolta 1–3 %:lla, ja se ilmaantuu tyypillisesti nuoruudessa.
• Varhainen tunnistaminen olisi tärkeää, sillä ennuste on huonompi, jos sairaus on ehtinyt kestää pitkään.
• Häiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti psykoterapialla, jonka kulmakivinä ovat potilasohjaus sekä altistus- ja reaktionestomenetelmä. Terapeuttista interventiota tuetaan tarvittaessa psyykenlääkehoidolla, joka voidaan noin 15-vuotiaille ja sitä vanhemmille aloittaa myös perusterveydenhuollossa.
• Uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan hoito tulee aloittaa perusterveydenhuollossa.