Tekoälyn merkitys liikepankkien antolainausprosessissa - Taanila, Kaspian (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku, Turku School of Economics|, 2023)
Tekoälytyyppien kehitys on johtanut monilla toimialoilla liiketoiminnan kehittymiseen ja mahdollisuuksien määrän kasvuun. Liikepankit eivät ole tässä poikkeus, kun tekoälyllä on saavutettu pankeissa tehokkaammat prosessit, alhaisemmat kustannukset ja parempi riskienhallinta. Tekoälyä on jo hyödynnetty liikepankeissa esimerkiksi transaktioiden turvallisuuden parantamiseen, dokumentoinnin automatisointiin ja luottoluokitusten määrittelyn tukena. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus, ja lähteinä on hyödynnetty antolainausta ja tekoälyä koskevia tieteellisiä artikkeleita, sekä muuta aihepiirin kirjallisuutta. Tutkielma keskittyy tekoälyyn ja sen merkitykseen liikepankkien antolainausprosessin kannalta. Aihe on tällä hetkellä relevantti, koska Yhdysvalloissa pankkeja on viime aikoina kaatunut ja tekoälyyn liittyvät aiheet ovat nousseet mediassa pinnalle. Tutkielmassa havaitaan tekoälyllä olevan luottopäätöksiä parantava vaikutus, joka suuremassa skaalassa voi myös ehkäistä pankkikriisien syntyä. Haasteet tekoälyn implementointiin pankeissa liittyvät kuitenkin esimerkiksi tekoälyn osittaiseen läpinäkymättömään logiikkaan, eettisiin kysymyksiin päätöksenteossa ja datan vaihtelun ongelmiin. Nykytilanne ei kuitenkaan ole optimaalinen, koska luottopäätökset kärsivät kvalitatiiviseen päätöksentekoon liittyvistä rajoitetun rationaalisuuden ongelmista ja informaatioasymmetriasta. Tässä tutkielmassa tehdään ehdotus massadatan ja tekoälyn yhdistämisestä luottopäätösten tueksi, jolloin voitaisiin mahdollisesti luoda parempia luottopäätöksiä niukalla informaatiolla. Tämän hypoteesin ja tekoälyn syvemmän merkityksen ymmärtäminen liikepankeissa avaa lisämahdollisuuksia myös jatkotutkimukselle.