Lasten ja nuorten purentafysiologiset ongelmat - Kaps, Maia; Karjanlahti, Mari (My University, 2019)
Tämä syventävä työ käsittelee lasten ja nuorten purentafysiologisia ongelmia ja niiden hoitoa. Purentafysiologia on tieteenala, joka tutkii purentaelimen rakennetta, toimintaa sekä purentaelimen toimintahäiriöitä (temporomandibular disorders, TMD). TMD on yhteisnimitys puremalihasten ja leukanivelten muskuloskeletaalisille kiputiloille ja toimintahäiriöille. TMD-oireet ovat yleisiä koko väestössä ja niitä esiintyy kaikissa ikäluokissa. TMD:n tyypillisimpiä oireita ovat leukanivelen naksuminen, puremalihasten tai leukanivelten kipu, rajoittunut suunavaus ja alaleuan liikehäiriöt. Muita oireita ovat muun muassa toistuvat päänsäryt, kasvo- ja korvakivut. TMD-vaivat ovat väestössä yleisiä. Naisilla TMD-vaivoja esiintyy 3–4 kertaa miehiä enemmän, ja ne ovat tavallisimpia 35–50 vuoden iässä. Jo kouluikäisillä TMD-oireet ja -löydökset ovat melko yleisiä, mutta ne ovat useimmiten lieviä ja ohimeneviä. Lasten ja nuorten TMD:n hoitolinjat ovat samanlaisia kuin aikuisten. Sekä lihas- että nivelperäisen TMD:n hoitoon suositellaan stabilisaatiokiskoa. Nuorilla stabilisaatiokiskon käytöstä näyttää olevan hyötyä TMD-kivun hoidossa. Kiskoa valmistettaessa tulee huomioida, ettei se estä pysyvien hampaiden puhkeamista. Lisäksi lasten kiskohoitoa tulee seurata säännöllisesti. Nuoria voidaan kiskohoidon lisäksi ohjeistaa tekemään alaleuan liikeharjoituksia. Yleensä saavutetaan parempia tuloksia yhdistämällä useampia hoitomuotoja. Potilaan informoiminen on tärkeä osa purentafysiologista hoitoa. Informoinnissa painotetaan vaivojen vaarattomuutta ja yleisyyttä. TMD:n taustalla voi olla esimerkiksi purenta, bruksismi tai stressi. TMD:tä ylläpitämässä saattaa olla myös huolestuneisuus oireista, mikä voi johtua puutteellisesta potilaan informoinnista. Viitteinä käytämme projektissamme sekä itse hakemiamme että syventävien opintojemme ohjaajalta Nina-Li Avellánilta saamiamme materiaaleja. Kirjallisuus koostuu suurimmaksi osaksi aiheeseen liittyvistä artikkeleista, mutta mukaan on kerätty myös kuvamateriaalia aihetta sivuavista potilastapauksista ja kliininen potilastapaus. Lisäksi käymme läpi aikaisempia aiheeseen liittyviä syventäviä töitä ja tutustumme hieman myös asiaa käsitteleviin väitöskirjoihin. Tämä syventävien opintojen kirjallisuuskatsaus pohjautuu Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) - Käypä hoito- suositukseen.
Keywords: informaatio, purenta, stabilisaatiokisko, TMD