“Pour le pain, la paix, la liberté – Leivän, rauhan ja vapauden puolesta” : Propaganda-analyysi kolmen ranskalaisen vasemmiston propagandalehtien yhteiskunnallisista teemoista vuosina 1933, 1935 ja 1936 - Toivanen, Odeya (My University, 2025)
Tässä pro gradu –tutkielmassa tutkitaan ranskalaisen vasemmiston ja poliittisen liittouman, Le Front Populairen, propagandalehtiä, jotka on julkaistu vuosina 1933, 1935 ja 1936. Propagandalehtien tarkoituksena oli sitouttaa lukijoita vasemmistolaisen sanomalehden, L’Humanitén, ja Kansanrintamana suomeksi tunnetun Le Front Populairen toimintaan. Tutkielmassa aihetta lähestytään tutkimuskysymyksen, “Millaisia yhteiskunnallisia teemoja vuosien 1933, 1935 ja 1936 julkaistuissa vasemmistolaisissa propagandalehdissä esiintyy?”, avulla. Vuoden 1933 lehti, “1933 à Garches avec L'Humanité" käsittelee Ranskan Kommunistisen puolueen, Parti Communiste Français:n, ja L’Humanitén järjestämää työväenjuhlaa, jonka jälkeen koostetussa lehdessä keskitytään juhlan ohjelman lisäksi työväenliikkeen elinvoimaa ja vahvuutta käsitteleviin artikkeleihin, joiden tarkoituksena oli sitouttaa lehden lukijoita tukemaan L’Humanitéta ja ranskalaista työväenliikettä. Vuonna 1935 julkaistussa lehdessä, jonka nimi on ”Halte à la guerre. Halte au fascisme.”, käsitellään Le Front Populairen ja Kommunistisen puolueen alaisuudessa 1920-luvulta alkaen toimineen L’Humanitén virallista yhteistyötä, joka alkoi marraskuun 17. päivä 1935. Lehden sisällön pääpaino on sanomalehdessä tapahtuvien muutosten esitteleminen propagandaviestinnän keinoin, mutta lehdessä otetaan myös kantaa Kansanrintamalle tärkeisiin poliittisiin kysymyksiin, joiden avulla yleisöä haluttiin kasvattaa. Keväällä 1936 järjestettyjen yleisvaalien yhteydessä julkaistu propagandalehti, ”Le Front Populaire contre la misère, la guerre, le fascisme. Pour le pain, la paix, la liberté.” toimi Kansanrintaman vaalipropagandana, jonka tarkoituksena oli samanaikaisesti esitellä poliittisen liittouman toimintaa ja vaaliohjelman tärkeimpiä aihealueita propagandaviestinnän keinoin. Lehdessä sanomaa vahvistetaan visuaalisten elementtien avulla, jotka kuuluvat tyypillisten propagandaviestinnällisten elementtien kategoriaan. Tutkimuksessa primääriaineistoa lähestytään propagandatutkimuksen menetelmäkirjallisuuden avulla, ja tarkempi metodologinen viitekehys on muodostettu kriittisen sisällönanalyysin ympärille. Propagandatutkimusta olen lähestynyt kahden tutkimusalaan keskittyvän oppaan, The Oxford Handbook of Propagandan ja The SAGE Handbook of Propaganda Studies:n, avulla. Propagandatutkimuksen propagandan luonnetta analysoivat suuntaviivat ja kriittinen sisällönanalyysi muodostavat punaisen langan, jonka kautta tutkimuskysymyksiin pyritään vastaamaan propagandaviestinnän kulttuurisidonnaisia elementtejä tutkien. Primääriaineiston propagandaviestinnälliset elementit esitetään propagandalehdissä suoran ja epäsuoran propagandan kautta, joiden avulla vasemmistolle keskeisiä yhteiskunnallisia teemoja on korostettu. Aineistossa korostuvat teemat edustavat ranskalaisen vasemmiston historiallista kehitystä ja suhteutuvat ajalliseen kontekstiinsa tässä tutkielmassa.
Keywords: Ranska, Le Front Populaire, Kansanrintama, propaganda, propagandatutkimus, kommunismi, sosialismi, antifasismi