Nuorten seurusteluväkivalta verkkokeskusteluissa - Kiljunen, Venla (My University, 2026)
Nuorten seurusteluväkivaltaa on tarkasteltu suomalaisessa tutkimuksessa tähän mennessä vähän verrattuna aikuisten parisuhdeväkivaltaan. Seurusteluväkivalta tulee vain harvoin viranomaisten tietoon. Seurusteluväkivalta on nuorten välisissä suhteissa ilmenevää parisuhdeväkivaltaa, joka voi sisältää erilaisia väkivallan muotoja. Tutkielmassa seurusteluväkivalta määritellään noin 11-21-vuotiaita nuoria koskettavaksi ilmiöksi. Seurusteluväkivallan yleisyys on vaihdellut suomalaisessa ja eurooppalaisessa tutkimuksessa, mutta väkivallan seuraukset näyttäytyvät vakavampina seurusteluväkivaltaa kokeneiden tyttöjen kohdalla. Sukupuolistuneen väkivallan näkökulman kautta seurusteluväkivaltaa tarkastellaan tutkielmassa sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä. Tutkielmassa tarkastellaan nuorten seurusteluväkivaltaa ja seurusteluväkivallan sukupuolistuneita merkityksiä suomalaisissa verkkokeskusteluissa. Tutkielman aineisto koostuu Ylen ja Helsingin Sanomien verkkosivuilla julkaistujen kolmen artikkelin kommenttikentistä. Analyysimenetelmänä toimii refleksiivinen teema-analyysi. Refleksiivinen teema-analyysi on laadullisen tutkimuksen menetelmä, jossa korostuu tutkijan tekemät valinnat ja tulkinnat aineistosta. Menetelmä nojaa konstruktionistiseen lähestymistapaan, jossa merkitykset ymmärretään sosiaalisesti rakennetuiksi ja toistetuiksi. Aineistosta tunnistettiin neljä erilaista teemaa: kasvatusvastuu, väkivallan kulttuuriset selitykset, sukupuolistuneet merkitykset sekä uhrin ja tekijän dynamiikka. Teemat eroavat toisistaan sen perusteella, millaisia syitä tai ratkaisuja seurusteluväkivallalle esitetään, ja kenelle vastuuta väkivallasta rakennetaan. Ensimmäisessä teemassa seurusteluväkivallan taustalla kuvataan olevan jo lapsuudesta alkava kasvatus, ja vastuuta väkivallasta rakennetaan vanhemmille, koululle ja lastensuojelulle. Toisessa teemassa suomalaisen kulttuurin kuvataan ylläpitävän väkivaltaa, ja ratkaisuna esitetään palvelujärjestelmän kehittäminen. Kolmannessa teemassa sukupuolen esitetään vaikuttavan seurusteluväkivallan kokemuksiin ja avun saantiin. Seurusteluväkivallan sukupuolistuneet merkitykset näyttäytyvät aineistossa kiisteltyinä. Väkivallan uhrin, tekijän ja auttajan roolit kietoutuvat neljännessä teemassa yhteen, ja vastuuta rakennetaan erityisesti väkivallan uhrille tai tekijälle. Tulosten perusteella seurusteluväkivallan vastuuta rakennetaan verkkokeskusteluissa eri tahoille. Vastuun osoittaminen voi linkittyä uusliberalistiseen yksilön vastuuta korostavaan ajattelutapaan. Seurusteluväkivaltaan liitetyt sukupuolistuneet merkitykset vaikuttavat linkittyvän aikuisten parisuhdeväkivallasta käytyihin keskusteluihin, ja sitä kautta lähisuhdeväkivallan laajempaan sosiaaliseen ja historialliseen kontekstiin. Seurusteluväkivallan puhetavat voivat vaikuttaa siihen, miten se tunnistetaan ja kohdataan palvelujärjestelmässä. Tämän vuoksi erityisesti sosiaalityön näkökulmasta on merkityksellistä tarkastella seurusteluväkivaltaa sosiaalisena ja yhteiskunnallisena ongelmana.
Keywords: nuoruus; seurusteluväkivalta; lähisuhdeväkivalta; sukupuolistunut väkivalta; refleksiivinen teema-analyysi