Asevelvollisten voimankäyttö normaalioloissa - Högström, Markus (My University, 2019)
Muuttuneen sodan kuvan ja hybridivaikuttamisen myötä turvallisuusviranomaisten tarve nopeaan reagointiin on korostunut. Puolustusvoimat on vastannut tarpeeseen laajentamalla asevelvollisten käyttöä varautumisessaan muun muassa perustamalla sekä ammattisotilaista että asevelvollisista koostuvia valmiusyksiköitä. Tässä pro gradu -tutkielmassa analysoidaan puolustusvoimien voimankäyttöä koskevaa lainsäädäntöä ja erityisesti asevelvollisia koskevia määräyksiä. Tutkielmassa vertaillaan puolustusvoimien ja poliisin voimankäyttöä koskevia määräyksiä, mukaan lukien puolustusvoimien poliisille annettava virka-apu. Lisäksi tutkielmassa käsitellään puolustusvoimien kansainvälisiä tehtäviä, erityisesti kansainvälisen avun antaminen ja vastaanottaminen, joka perustuu EU-lainsäädäntöön. Tutkielman lähteet koostuvat ensisijaisesti voimankäyttöä koskevasta oikeuskirjallisuudesta, lakien esitöistä, asevelvollisten käyttöä koskevista eduskunnan oikeusasiamiehen ja oikeuskanslerin lausunnoista sekä tutkielman kannalta keskeisistä oikeustapauksista. Tutkielman loppupäätelmänä voidaan todeta että lainsäädäntöä olisi tarpeen selkeyttää siten, että ammattisotilaiden ja asevelvollisten väliset erot toimivaltuuksien osalta tuodaan selkeämmin esille. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota asevelvollisille annettavaan voimankäyttökoulutukseen, mutta vielä on liian aikaista sanoa antaako puolustusvoimien viimeisin koulutusuudistus asevelvollisille riittävät edellytykset toimia lain edellyttämällä tavalla voimankäyttötilanteissa.