Sosiaalinen vastuullisuus ja inhimillinen kestävyys osana strategista henkilöstöjohtamista : Analyysi asiantuntijaorganisaation HR-prosesseista - Halonen, Iida (My University, 2025)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan, miten asiantuntijaorganisaation strateginen henkilöstöjohtaminen edistää sosiaalista vastuullisuutta ja inhimillistä kestävyyttä, luoden edellytyksiä kestävälle kilpailuedulle. Tutkimus keskittyy erityisesti HR-käytäntöihin, niiden vaikutusmekanismeihin sekä sosiaalisen vastuullisuuden ja inhimillisen kestävyyden integrointiin organisaation strategiaan. Aineistona käytetään asiantuntijaorganisaation HR-dokumentteja ja vastuullisuuteen liittyviä raportteja, joiden avulla tutkitaan HR-käytäntöjen yhteyttä sosiaalisen vastuullisuuden tavoitteisiin. Tutkimuksessa kehitetään teoreettinen HRM-malli, joka yhdistää strategisen henkilöstöjohtamisen, sosiaalisen vastuullisuuden ja inhimillisen kestävyyden näkökulmat. Aineiston analyysin perusteella havaitaan, että asiantuntijaorganisaation HR-käytännöissä on vahvistettava tasapainon luomista työn ja vapaa-ajan välillä sekä monimuotoisuuden edistämisessä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Eettisyys, kouluttautuminen ja avoin vuorovaikutus ovat keskeisiä tekijöitä, jotka säätelevät HR-käytäntöjen tehokkuutta. Tutkimus osoittaa myös, että HR-käytäntöjen ja moderaattorien (kuten organisaation tuki ja hyvinvointi) välinen yhteys voi vaikuttaa suoraan organisaation kykyyn toteuttaa sosiaalista vastuullisuutta ja edistää kestävää kehitystä. Tutkimuksen keskeisin löydös on, että strategisen HRM:n, sosiaalisen vastuullisuuden ja inhimillisen kestävyyden yhdistäminen luo vankan perustan organisaation kilpailuedulle. Samalla se tukee vastuullisia ja kestäviä käytäntöjä, jotka parantavat työntekijöiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja sitoutuneisuutta. Tämän tutkimuksen tulokset tarjoavat käytännönläheisiä suosituksia organisaatioille, jotka pyrkivät integroimaan vastuullisuuden periaatteet tehokkaasti osaksi henkilöstöjohtamistaan. Jatkotutkimuksia varten tämä tutkimus on erittäin tärkeä, sillä se avaa uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia tarkastella, kuinka vastuullisuus ja kestävyys voidaan yhdistää entistä syvällisemmin strategisiin HR-käytäntöihin organisaatioissa.
Keywords: sosiaalinen vastuullisuus, inhimillinen kestävyys, strateginen henkilöstöjohtaminen