Hybridityön vaikutus työmotivaatioon itseohjautuvuusteorian näkökulmasta : Nuorten aikuisten kokemuksia hybridityöstä ja työmotivaatiosta - Ylhäinen, Inka (My University, 2025)
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia työntekijöillä on hybridityöstä ja miten hybridityön tekeminen vaikuttaa heidän kokemukseensa työmotivaatiosta. Teoreettisena viitekehyksenä käytetään Ryanin ja Decin itseohjautuvuusteoriaa, joka on yksi tunnetuimmista ihmisen motivaatiota selittävistä teorioista. Teorian ytimessä on ajatus siitä, että yksilö kokee sisäistä motivaatiota, kun hänen kolme psykologista perustarvettaan täyttyvät. Nämä perustarpeet ovat autonomia, kyvykkyys ja yhteenkuuluvuus. Näitä perustarpeita hyödynnetään näkökulmana aineistoa analysoidessa. Tutkimusaineisto kerättiin kvalitatiivisin menetelmin puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla. Haastatteluihin osallistui yhteensä kolme henkilöä, jotka tekevät tällä hetkellä hybridityötä. Haastattelun teemat käsittelivät autonomian, kyvykkyyden ja yhteenkuuluvuuden kokemuksia hybridityössä sekä niiden vaikutusta työmotivaatioon. Aineisto analysoitiin teorialähtöisen teemoittelun avulla, mikä mahdollistaa aineistosta löytyvien teemojen erottelun ja vertailun. Tutkimuksen tuloksista kävi ilmi, että autonomian ja kyvykkyyden tunnetta koetaan hybridityössä, ja niiden kokemisella on positiivinen vaikutus työmotivaatioon. Tämän lisäksi hybridityön mahdollistama työn ja arjen helpompi yhdistäminen vaikutti positiivisesti työmotivaation kokemiseen. Haasteeksi nousi yhteenkuuluvuuden kokeminen etätyössä. Yhteenkuuluvuuden tunnetta ei koeta etäpäivinä samanlailla kuin toimistolla, mikä vaikuttaa heikentävästi työmotivaation kokemiseen. Tulevaisuudessa olisi tärkeää tutkia millä keinoin yhteenkuuluvuuden tunnetta ja yhteisöllisyyttä voitaisiin parantaa etätyökontekstissa. Tutkimustulokset voivat tarjota organisaatioille arvokasta tietoa siitä, miten psykologisten perustarpeiden täyttymistä voidaan tukea hybridityössä, ja mitkä tekijät vahvistavat tai heikentävät työmotivaatiota hybridityössä työntekijöiden näkökulmasta.
Keywords: hybridityö, itseohjautuvuusteoria, työmotivaatio