Muisteltu oopperakuorolaisuus Turussa - Virta, Katriina (My University, 2022)
Pro gradu -tutkielmassa käsitellään kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta oopperakuorolaisuutta muistelun kautta Turun oopperayhdistys ry:n ja Turun oopperataide ry:n tuotannoissa 1960-luvulta 2010-luvulle sekä kuoron vaikutusta turkulaisen oopperakuorotoiminnan jatkumiseen vuosikymmenestä toiseen. Aiheen rajaaminen Turun oopperayhdistys ry:n perustamisvuodesta 1964 lähtien Turun oopperataide ry:n toimintavuoteen 2019 nostaa samalla esiin ajan kerroksellisuuden oopperayhdistystoimijuuden näkökulmasta. Tutkimuskysymykseni kiinnittyvät keskeisesti haastatteluista kerättyyn muistitietoon: Millaisena oopperakuorolaisuus näyttäytyy haastateltujen kolmen naisen toiminnan kautta Turun oopperayhdistys ry:n ja Turun oopperataide ry:n tuotannoissa ja millainen merkitys toiminnalla on ollut kuorolaisille? Kulttuurihistorian, muistitietotutkimuksen ja oopperatutkimuksen kentälle sijoittuvassa tutkielmassa tarkastellaan turkulaista oopperaelämää sosiaalisena sekä kulttuurisena ilmiönä kolmen kuorolaisen haastattelujen ollessa osana etnografista tutkimusstrategiaa. Alkuperäisaineistona tutkimuksessa ovat kolmen kuorolaisen haastattelut sekä yhdistysten asiakirjat kuten esimerkiksi oopperan käsiohjelmat. Muistitietotutkimuksen analyysissä on käytetty lähilukua. Oopperan tekeminen ja produktioihin liittyvät muistot perustuvat merkitysten verkostoon – samoin kuin muisteleminen ja sen muuttuminen eri hetkestä käsin. Haastattelujen avulla tutkielma tarjoaa uutta tietoa oopperakuorokulttuurista kolmen kuorolaisen kertomana, jotka ovat eri vuosikymmeninä olleet kuorotoiminnassa aktiivisesti mukana, mikä myös tuo esille ajan kerroksellisuutta tapahtumaketjussa. Tutkielman keskeinen tulos on, että Turun oopperayhdistys ry:n sekä Turun oopperataide ry:n tuotannoissa kuoro vei tärkeänä osana oopperaprojekteja eteenpäin. Kuorolaiset olivat kuuliaisia esiintyjiä ja heidän talkootyövoimansa oli merkittävää. Motiivina heidän omistautumisellaan oopperaproduktioihin vaikutti hyvä yhteishenki ja intohimo oopperan tekemiseen. Vaikka Turun oopperayhdistys ry ajautui konkurssiin vuonna 2005, kuoro jatkoi hiljalleen toimintaansa. Vuonna 2005 osittain entisistä Turun oopperayhdistys ry:n laulajista koottu Turun oopperakuoro aloitti yhteistyön Turun oopperataide ry:n kanssa, jonka ensimmäinen kantaesitys oli Putkiremonttiooppera vuonna 2011. Kuoron ansiosta haastatteluille syntyi pysyviä ystävyyssuhteita sekä merkityksellisiä muistoja.
Keywords: muistitieto, ooppera, kuoro, turku, kantaesitys