Vaihto-omaisuuden tilintarkastuskäsittely : Riskit ja tarkastustoimenpiteet - Vaanola, Tommi (My University, 2019)
Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia vaihto-omaisuutta tilinpäätöshetkellä tilintarkastuksen näkökulmasta. Vaihto-omaisuus tilinpäätöseränä on usein merkittävä erä ja siihen voi kohdistua olennaisen virheellisyyden riski. Vaihto-omaisuus on usein tarkastuksen kohteena lähes jokaisessa tilintarkastettavassa tilinpäätöksessä ja sen tärkeyttä korostaa myös se, että Patentti- ja rekisterihallitus on katsonut vaihto-omaisuuden tilintarkastuksen olevan yksi laaduntarkastusten painopistealueista vuonna 2019. Tästä johtuen tutkielman pääongelmana käsitellään kysymystä, mitä ovat vaihto-omaisuuteen liittyvät tilintarkastusriskit ja tarkastustoimenpiteet. Tutkielma on tutkimusotteeltaan nomoteettinen ja siinä hyödynnetään tilikauden 2018 tilintarkastuskertomusten sisältämää informaatiota Helsingin pörssin yrityksiltä. Tutkielmassa käsitellään viimeaikana uudistuneen ISA (International Standards on Auditing) 701 eli kansainvälisen tilintarkastusstandardi 701 tuomia, tilintarkastuksen kannalta keskeisten seikkojen, KAM:ien (Key Audit Matter) informaatiota. Tutkielmaan valikoitui yhteensä 10 kappaletta julkisia osakeyhtiöitä, joissa tilintarkastuksen painopistealueeksi oli määritelty tilintarkastuskertomuksen mukaan vaihto-omaisuuden tarkastus. Otannassa on lisäksi vähintään yksi tilintarkastuskertomus jokaiselta Big four -yhtiöltä. Tutkielman teorialukujen aineisto on kerätty vaihto-omaisuuteen liittyvästä alan ammattikirjallisuudesta, laeista ja viimeaikaisimmista kansainvälisistä tilintarkastusstandardeista. Tutkielmassa havaittiin 13 kpl vaihto-omaisuuteen liittyviä riskejä ja huomattava määrä niille kohdistettavia tilintarkastustoimenpiteitä. Tilintarkastustoimenpiteet listattiin kahteen taulukkoon tutkielman loppuosassa, niiden esiintyvyyden perusteella. Lisäksi niistä saatiin rakennettua kahdelle eri toimialalle (teollisuustuotteet ja -palvelut ja kulutustavarat), omat tarkastustoimenpiteiden kategoriat.
Keywords: Vaihto-omaisuus, tilinpäätös, tilintarkastus, tilintarkastuskertomus, Key Audit Matter