Luokanopettajien toteuttamat ryhmätöiden tehtävänannot - Laaksonen, Anna (My University, 2023)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin luokanopettajien toteuttamia ryhmätöiden tehtävänantoja alakoulun oppitunneilla. Tutkimuksessa oltiin erityisesti kiinnostuneita siitä, miten ryhmätöiden tehtävänannot rakentuvat ja minkälaisia ovat pedagogisesti toimivat ryhmätöiden tehtävänannot. Tutkimuksessa hyödynnettiin Tekstistä tekstiin -hankkeen aineistoa, joka oli kerätty eräässä var-sinaissuomalaisessa alakoulussa. Aineisto oli kerätty videokuvaamalla useita eri oppitunteja oppilaiden omissa luokissa. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnettiin valmiita litteraatioita videoaineiston tukena. Videoaineistosta löydettiin yhteensä kahdeksan ryhmätöiden tehtävänantotilannetta, joita tässä tutkimuksessa tarkasteltiin tarkemmin. Tutkimuksessa on laadullinen tutkimusote ja aineistoa analysoitiin sisällönanalyysin sekä vuorovaikutusanalyysin avulla. Tutkimuksessa havaittiin, että luokanopettajien toteuttamat ryhmätöiden tehtävänannot rakentuvat eri vaiheiden kautta. Nämä vaiheet voidaan nimetä aiempien tutkimusten mukaan seuraavasti: huomionkohdistin, tehtävään valmistamisen vaihe ja kehotus aloittaa työskentely. Lisäksi tässä tutkimuksessa havaittiin, että kehotuksen jälkeen opettajilla on tapana esittää vielä tarkentavia kysymyksiä, jotta he voivat varmistua siitä, että jokainen oppilas on ymmärtänyt annetun ohjeen. Tutkimus osoitti, että pedagogisesti toimivat tehtävänannot rakentuvat loogisesti eri tehtävänan-non vaiheiden kautta. Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että havainnollistaminen on osa pedagogisesti toimivaa tehtävänantoa. Pedagogisesti toimiville ryhmätöiden tehtävänannoille ominaista on myös se, miten luokanopettaja jakaa ryhmät tulevaa tehtävää varten. Saatujen tulosten perusteella voidaan todeta, että panostamalla pedagogisesti toimiviin tehtävänantoihin, voidaan varmistua siitä, että oppilaat ymmärtävät annetun ohjeen ja lähtevät toimimaan aktiivisesti edistääkseen ryhmänä annettua tehtävää.
Keywords: tehtävänanto, ryhmätyö, instruktio, ohjeistaminen, havainnollistaminen, luokanopettaja