Ympäristönsuojelua, kansainvälistä yhteistyötä ja rauhan edistämistä : Saksan demokraattisen tasavallan ympäristöpolitiikan ja kansainvälisen roolin kuvaus lehdistötoimisto Panorama DDR:n propagandistisissa julkaisuissa vuosina 1975–1986 - Lenkkeri, Sara (My University, 2023)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani sitä, kuinka Saksan demokraattisen tasavallan (DDR, ItäSaksa) ympäristöpolitiikkaa ja maan kansainvälistä roolia ympäristöpolitiikassa kuvaillaan lehdistötoimisto Panorama DDR:n julkaisuissa vuosina 1975–1986. Kyse on laadullisesta tutkimusta, ja metodeina hyödynnän lähilukua ja sisällönanalyysiä. Alkuperäisaineistonani toimivat suomenkieliset Panorama DDR:n julkaisut, joissa käsitellään DDR:n ympäristöpolitiikkaa. Tutkin teoksia Miten suojelemme ympäristöämme? Tosiasioita, tietoja ja lukuja DDR:stä (1975), Terveen ympäristön puolesta. Informaatiota, asiatietoja ja lukuja DDR:stä (1980) ja Ympäristönsuojelu – Tehtäviä ja tuloksia. Tietoa Saksan demokraattisesta tasavallasta (1986). Julkaisut ovat propagandistisia pienpainatteita, joilla on pyritty luomaan positiivista maakuvaa DDR:stä ja sen ympäristöpolitiikasta. Julkaisijataho itse on tosin voinut kokea tekevänsä julkaisuillaan valistustyötä sosialistisesta järjestelmästä. Teoksiin heijastuu voimakkaasti kylmän sodan (1945–1991) kireä, kansainvälinen tilanne. Teoksissa Itä-Saksa on haluttu esittää ympäristöasioissa valveutuneena valtiona, jonka kansalaiset olivat kiinnostuneita ympäristöstä. Julkaisuissa puhutaan valtiota kohdanneista ympäristöongelmista, mutta niiden laajuutta silotellaan. Ongelmien sijasta teoksissa on haluttu keskittyä kertomaan siitä, mitä DDR on tehnyt ratkaistakseen ympäristöongelmiaan. Ympäristölainsäädäntöä ehkä säädettiin erityisesti 1970-luvun alkupuolella, mutta todelliset teot tavoitteiden saavuttamiseksi jäivät laimeiksi. 1980-lukua kohden valtiojohdon huomio kiinnittyi enemmän esimerkiksi taloudellisten haasteiden ratkaisemiseen, ja ympäristöstä vuorostaan ammennettiin poliittisia sloganeja – sen sijasta, että ympäristöongelmia olisi aktiivisesti kitketty. DDR:stä haluttiin lisäksi muodostaa kuva rauhanomaisena valtiona, joka halusi edistää kansainvälistä yhteistyötä muun muassa ympäristöasioiden saralla. Teoksissa on havaittavissa kansainvälisissä suhteissa tapahtuneet muutokset vuosien 1975–1986 aikana. Esimerkiksi liennytyksen päättyminen näkyy tiukempana ja kriittisempänä sävynä erityisesti Natoa ja Yhdysvaltoja kohtaan vuoden 1980 julkaisussa. Toisaalta Neuvostoliiton rooli pienenee teoksissa 1980-luvulla, kun maiden suhteet lähtevät viilenemään, ja vastaavasti yhteistyötä läntisten, kapitalististen valtioiden kanssa korostetaan yhä enemmän. Rauhaa korostetaan jokaisessa teoksessa, vaikka kyseistä teemaa ei aina onnistuta edes kovin vahvasti sitomaan yhteen ympäristöpolitiikan kanssa. Teokset antavat mielenkiintoisen katsauksen siihen, millaisen kuvan Panorama DDR on halunnut luoda DDR:stä. Teoksissa keskiössä on se, että Itä-Saksan ympäristöpolitiikasta sekä maan kansainvälisestä asemasta saadaan luotua positiivinen kuva muiden maiden kansalaisille. Teokset paljastavat sen, kuinka ympäristöpolitiikka on voitu valjastaa sosialismin ja kapitalismin välisen kamppailun välineeksi.
Keywords: Saksan demokraattinen tasavalta, DDR, valta, vallankäyttö, maakuva, propaganda, ympäristöhistoria, ympäristöpolitiikka, ympäristöongelmat, kansainväliset suhteet, rauha, kylmä sota, 1970–1980-luku, pienpainatteet, Panorama DDR