Sähköpotkulautojen aiheuttamat tapaturmat - Luoma, Ilona (My University, 2025)
Sähköpotkulautaonnettomuudet ovat yleistyneet merkittävästi viime vuosien aikana. Ne ovat uusi, ajankohtainen ja yhä enemmän huomiota saava tutkimusaihe. Tämän syventävien opintojen opinnäytetyö käsittelee sähköpotkulautaonnettomuuksia. Opinnäytetyön tavoitteena oli perehtyä sähköpotkulautaonnettomuuksien etiologiaan ja onnettomuuksista aiheutuneisiin vammoihin. Lisäksi opinnäytetyö käsittelee toimenpiteitä onnettomuuksien ja vammojen ehkäisemiseksi. Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa aineistona käytettiin PubMed-tietokannasta löytyneitä artikkeleita sekä muuta aiheeseen olennaisesti liittyvää aineistoa. Tiedonhaussa käytettiin hakusanoja ”e-scooter”, ”electric scooter”, ”motorized scooter”, ”injury”, ”trauma” ja ”craniofacial”. Katsauksen perusteella voidaan todeta, että sähköpotkulautaonnettomuudessa loukkaantuneet ovat tyypillisesti nuoria aikuisia, ja yleisimpiä riskitekijöitä loukkaantumiseen ovat päihtyneenä ajaminen ja kypärän käytön puute. Tyypillisiä sähköpotkulautaonnettomuuden seurauksena syntyneitä vammoja ovat raajojen ja pään alueen vammat. Pään alueen vammoja ovat kasvomurtumat, hammasvammat, aivovammat, pehmytkudosvammat ja silmävammat.
Keywords: sähköpotkulauta, sähköpotkulautaonnettomuus